Sunt presiuni fără precedent în Europa în urma deciziei drastice a lui Donald Trump de a negocia cu Rusia, fără a lăsa Europa să se implice. Liderii europeni, strânși astăzi la Kiev, plănuiesc acordarea unui alt ajutor militar de 20 de miliarde de euro de la Bruxelles. Un editorial semnat de Ana Maria Păcuraru.
Europa se află într-un punct critic, iar summitul de la Kiev, care marchează trei ani de la începutul războiului din Ucraina, ne arată urgența de a se adapta la noile realități geopolitice. Iată că prezența liderilor europeni și anunțul unui ajutor militar de 20 miliarde de euro ne arată necesitatea ca Europa să conștientizeze, într-un final, provocarile cu care se confruntă.
Nu uitați că Rusia investește 7,5 procente din PIB în aparare. Multe alte state europene precum Germania nu reușesc să atingă nici măcar 2 procente, iar Germania care a fost motorul economic al Europei, acum se confruntă cu dificultati semnificative.
Problemele interne precum crizele politice și sociale, uitați-va la AfD, pe langă bineînțeles ce se întâmplă la noi în țară, toate sunt influențate în deciziile economice a fiecărei țări.
Bineînțeles, acum, uitându-ne la acest summit, e timpul ca Europa să adopte o abordare realistă. Și ce înseamnă această abordare realistă? Păi, în primul rând, conștientizarea faptului că motorul economic al Europei nu mai este ce a fost cândva.
Și atunci, cu ce preț ești dispus să finanțezi acest război? Care este, de fapt, angajamentul României față de stabilitatea Ucrainei? Care sunt, de fapt, interesele reale pentru a avea o armonie în Ucraina? Nu cumva s-au facut erori grave strategice în acest război?
Eu zic că este evident că asistența pentru Ucraina nu poate fi oferită fără condiții și, de asemenea, Rusia nu poate obține Ucraina drept trofeu. Iar acum este momentul unei reevaluari complete a Uniunii Europene.