ANAF a pus ochii pe românii care își închiriază locuințele în regim hotelier prin platforme precum Airbnb sau Booking. Odată cu înăsprirea legislație privind declararea veniturilor, dar și a raportării tranzacțiilor online, posibilitatea ca astfel de venituri să fie ascunse a scăzut, iar sancțiunile por fi usturătoare.
ANAF a transmis notificări și a început verificările pentru aproximativ 200 de persoane fizice care, în 2023, au încasat circa 80 de milioane de lei din închirieri în regim hotelier.
Alte 5.000 de contribuabili sunt vizați pentru venituri totale de aproximativ 150 de milioane de lei, cu suspiciunea că o parte semnificativă din aceste sume nu a fost declarată, scrie Unirea.
ANAF a dat iama peste firmele de ride sharing
Conform noilor reglementări, contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor personale sunt obligați să înregistreze contractul de închiriere la organul fiscal competent în cel mult 30 de zile de la semnare sau de la modificarea acestuia.
Totodată, în cazul bunurilor deținute în comun, devine obligatorie desemnarea responsabilului pentru înregistrarea contractului de închiriere. Mai exact, dacă bunul închiriat este deținut în comun, prin contractul de închiriere sau prin actul de modificare a acestuia, trebuie desemnat proprietarul, uzufructuarul sau alt deținător legal care va îndeplini obligația înregistrării contractului la ANAF.
ANAF închide serviciile online pentru lucrări de mentenanță. În ce fel pot fi afectați utilizatorii?