O femeie, angajată a companiei de transport local din Vaslui, Transurb, a fost dată afară pentru că era pensionară, dar încasa și salariu. Conducerea companiei a fost sesizată de liderii de sindicat pentru acest cumul de venituri, însă nu a luat nicio măsură.
Liderul de sindicat Samir Ioniță a sesizat Curtea de Conturi și, abia după ce s-a dispus un control de audit intern al primăriei, conducerea Transurb i-a desfăcut contractul. “Eu am transmis societății că nu e legal ca doamna Doroftei să cumuleze salariul cu pensia, dar nu m-a băgat nimeni în seamă. Când au fost întrebați de cei de la primărie dacă cunosc calitatea de pensionar a doamnei, au spus că nu, dar cunoșteau foarte bine situația, că doar au petrecut împreună ieșirea la pensie”, a explicat liderul de sindicat Samir Ioniță.
Nuța Doroftei a avut două contracte în cadrul societății Transurb, însă la unul dintre ele a renunțat când a ieșit la pensie. “La data începerii misiunii de audit, doamna Doroftei Nuța avea în vigoare, în relația cu angajatorul SC Transurb SA Vaslui, contractul individual de muncă cu timp parțial (40h/lună) nr. 348/21.08.2020 pentru funcția de manager sistem de transport
Noua lege a pensiilor nu mai prevede posibilitatea de a cumula pensia cu salariul
Potrivit Legii nr. 53/2003, contractul individual de muncă existent încetează de drept “la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare”. Noua lege a pensiilor nu mai prevede posibilitatea de a cumula pensia cu salariul. Noua reglementare cere celor care îndeplinesc condițiile de pensionare să opteze între primirea pensiei sau continuarea activității profesionale. Plafonul de vârstă a fost extins până la 70 de ani. “Persoanele asigurate în sistemul public de pensii, care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie, (…) pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă și continuarea activității, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”, se arată în Legea nr. 360/2023.