Protest al angajaților CFR. Oamenii au ieșit, luni, din nou în stradă din cauza Ordonanței “trenuleț” și a lipsurilor din sistem. Protestatarii acuză conducerea că a venit cu un plan prin care a anulat abuziv sute de trenuri zilnice, iar ordonanța sărăciei le încalcă drepturile și rămân cu salariile de la nivelul anului 2023. Protestul are loc în fața Ministerului Transporturilor.
Angajații CFR Călători au început să se strângă luni dimineață în fața Ministerului Transporturilor pentru a protesta în special împotriva Ordonanței sărăciei.
“Protestăm astăzi și toată săptămâna împotriva Ordonanței trenuleț și împotriva planului de măsuri abuziv al CFR Călători pentru anul 2025 care, practic, distrug CFR Călători, operatorul de transport feroviar de stat și începe distrugerea mobilității românilor și a transportului social din România.
Incident feroviar grav, în jud. Covasna: un tren de călători a deraiat. Traficul a fost oprit
Motivul pe care-l invocă directorul general anulează circa 244 de trenuri de călători, dintre care 200 de trenuri de trenuri de călători zilnice, pe motiv că n-ar avea gradul de ocupare necesar, ceea ce duce spre faptul ca să nu mai fie un transport social, să fie un transport pe care nu și-l va mai permite oricine în România. Ori de câte ori consideră directorul general și managementul CFR Călători că nu are gradul de ocupare necesar, vor anula din trenurile de călători și va micșora mobilitatea românilor. Motivul real e pentru a diminua veniturile CFR-iștilor, cum spunea directorul general, cu cira 4000 de lei pe lună și a păstra salariul negociat în anul 2023, cel care a fost în 2024 și în 2025 și în anul 2026 și cu diminuarea continuă a veniturilor angajaților CFR Călători.
Mai mult, protestăm pentru tergiversarea aplicării Articolului 28/ 1 litera L din Legea 360/2023 pentru că nu se aplică condiții de muncă speciale la cei care lucrează la siguranța circulației”, a declarat luni Rodrigo Maxim, lider de sindicat pentru Realitatea PLUS.