Apa de stafide este un remediu tradițional prețuit în medicina ayurvedică, folosit de generații de indieni pentru a promova o viață lungă și sănătoasă. Această băutură revitalizantă nu doar că oferă un gust plăcut, ci și o serie de beneficii pentru sănătate, datorită proprietăților nutritive ale stafidelor, bogate în antioxidanți, vitamine și minerale. Prepararea apei de stafide este simplă și se poate realiza acasă, transformându-se astfel într-un elixir accesibil oricui.  

 Apa de stafide, obținută prin înmuierea acestora în apă, a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani. Medicii sugerează consumul stafidelor dimineața, pe stomacul gol, chiar și împreună cu apa în care au fost înmuiate. 

Atunci când sunt înmuiate, o parte dintre nutrienți, precum vitaminele și mineralele, se eliberează în apă. Aceste fructe deshidratate oferă o importantă sursă de energie, fibre, proteine și carbohidrați. Deși sunt bogate în zahăr și calorii, au un indice glicemic redus.

Stafidele nu conțin colesterol și sunt, de asemenea, o sursă bună de potasiu, vitamina C, calciu, magneziu, fosfor și sodiu. În plus, ele furnizează vitamine și minerale precum tiamina, niacina, riboflavina, vitamina B-6, fier și zinc.

„Stafidele conțin fibre alimentare care ajută la ameliorarea constipației prin creșterea volumului scaunului și promovarea mișcărilor intestinale regulate”, a explicat dr. Bhatt pentru indianexpress.com. Apa de stafide poate ajuta, de asemenea, la curățarea tractului digestiv și la stimularea bacteriilor intestinale naturale și benefice, contribuind la sănătatea generală a intestinului.

Scandal pe prețurile care îi împovărează pe români. Asociaţia Marilor Reţele Comerciale respinge ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial la produsele agricole şi alimentare

De asemenea, apa de stafide poate reprezenta o sursă valoroasă de fier, mai ales pentru persoanele care suferă de deficiențe. Fierul este esențial în procesul de transport al oxigenului în organism. În plus, stafidele sunt bogate în antioxidanți, care ajută la protejarea celulelor de daunele provocate de radicalii liberi. Antioxidantii și vitaminele, cum ar fi vitamina C, pot contribui la întărirea sistemului imunitar.

Aceste fructe uscate conțin fier și vitamine din complexul B, fiind utile în combaterea anemiei. De asemenea, cuprul din compoziția stafidelor joacă un rol important în producerea globulelor roșii.

Pentru a prepara apa de stafide, Dr. Bhatt recomandă să înmoi o mână de stafide într-un recipient cu apă. Este indicat să le lași să se înmoaie timp de 8-12 ore, ideal peste noapte. Dimineața, strecoară lichidul într-un pahar și consumă-l pe stomacul gol sau pe tot parcursul zilei. De asemenea, este bine să consumi și stafidele înmuiate, întrucât acestea au o valoare nutritivă considerabilă.

Deși apa de stafide aduce beneficii sănătății, este important să ținem cont că stafidele conțin zaharuri naturale, motiv pentru care este necesară moderarea consumului, mai ales în cazul persoanelor cu diabet.

Apa de stafide poate fi un plus simplu și benefic în rutina ta de sănătate. Deși nu este un remediu miraculos, conținutul de fibre, vitamine și antioxidanți o face o alternativă sănătoasă la băuturile dulci.

Acesta este cel mai bun condiment pentru pierderea în greutate. Dieteticienii au căzut de acord

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here