Semnal de alarmă al autorităților de la Kiev! Apa din regiunile afectate de prăbuşirea barajului Nova Kakhovka rămâne foarte contaminată, transmite Ministerul ucrainean al Sănătăţii, într-o declarație de presă. Potrivit sursei citate, “sub cel mai mare pericol” în acest moment se află regiunea Odesa. De departe, cei mai periculoşi poluanţi din apă au fost salmonela, rotavirusul, ouăle de viermi şi E. coli.
Explozia barajului de pe Nipru, situat la 70 de kilometri de zona Herson, a făcut ravagii în calea sa.
„În rezervoarele din regiunile Kherson, Odesa şi Mykolaiv, indicatorii individuali depăşesc în mod semnificativ standardele de igienă şi sanitare stabilite”, informează reprezentanții Ministerului Sănătății, potrivit CNN.
Aproximativ 40 de puncte de monitorizare a apelor de suprafaţă au fost înfiinţate de-a lungul canalului râului în zona de inundaţii şi de-a lungul coastei maritime în regiunile Odesa, Nikolaev şi Herson, potrivit declaraţiei.
În aceste condiții, Ministerul Sănătăţii îndemnă locuitorii să nu înoate şi să pescuiască în apele din regiunile menționate.
Un baraj imens de pe râul Nipru din sudul Ucrainei a fost aruncat în aer pe 6 iunie. Este vorba de digul de la centrală hidroelectrică Nova Kahovka. De atunci, Rusia şi Ucraina continuă să se acuze reciproc pentru prăbuşirea barajului.
Rusia a invocat probleme de securitate pentru a refuza ajutorul Organizaţiei Naţiunilor Unite în zonele inundate ocupate de Rusia.
De cealaltă parte, preşedintele Volodimir Zelenski a solicitat, săptămâna trecută, sprijin internaţional pentru a ajuta la salvarea victimelor prăbuşirii barajului din zonele ocupate de Rusia în Ucraina şi a acuzat Rusia că nu oferă “niciun ajutor real oamenilor din zonele inundate”.