Vladimir Putin face aroganțe cu bătaie lungă, mai precis la Washington. Kremlinul spune că președintele rus nu și-a pus alarma la ceas ca să-l scoale pentru a urmări dezbaterea electorală între Donald Trump și Joe Biden.
Preşedintele Vladimir Putin nu s-a trezit în toiul nopţii pentru a urmări dezbaterea prezidenţială americană dintre Joe Biden şi Donald Trump, iar Rusia nu va comenta politica internă a SUA, a declarat vineri Kremlinul, în condiţiile în care Putin a fost invocat adesea în discursul celor doi candidaţi la Casa Albă, relatează Reuters.
Putin şi-a afişat indiferenţa faţă de rezultatul alegerilor din noiembrie din SUA, iar purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a menţinut această linie, spunând că Rusia are lucruri mai importante pe care să se concentreze.
“Ei bine, uite, nu cred că vă aşteptaţi ca preşedintele Rusiei să-şi pună ceasul cu alarmă, să se trezească înainte de ivirea zorilor şi să urmărească dezbaterile din Statele Unite ale Americii”, a declarat Peskov reporterilor atunci când a fost întrebat dacă Putin s-a uitat la dezbaterea prezidenţiabililor din SUA. “Avem o mulţime de probleme care sunt cu adevărat importante pentru ţara noastră, care sunt relevante pentru noi. Acestea sunt problemele cu care se ocupă preşedintele nostru. Dezbaterile din Statele Unite nu fac parte din principalele probleme de pe agendă”, a continuat Peskov, în condiţiile în care Moscova a fost învinuită de Washington că s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din 2016, câştigate de Trump, încercând să le influenţeze rezultatul.
Biden a avut o prestaţie şubredă în întâlnirea de joi cu Trump, ceea ce a relansat discuţia dacă nu cumva este prea bătrân pentru a candida pentru un al doilea mandat. Rusia a jucat un rol important în dezbatere, ambii candidaţi încercând să arate cine este mai dur în materie de politică externă.
Trump a spus că, dacă SUA ar fi avut un “preşedinte adevărat”, care să fie respectat de Putin, liderul rus nu ar fi invadat niciodată Ucraina. Biden a răspuns: “Haideţi, lăsaţi-l pe Putin să intre şi să controleze Ucraina, apoi treceţi la Polonia şi alte locuri. Vedeţi ce se întâmplă atunci. El (Trump) habar nu are despre ce naiba vorbeşte”.
MOSCOVA AFIŞEAZĂ O PRETINSĂ INDIFERENŢĂ
Rezultatul alegerilor este important pentru Rusia, în ciuda încercărilor sale de a-l minimaliza, deoarece va determina amploarea angajamentului Washingtonului de a continua să sprijine Ucraina împotriva Moscovei şi să o aprovizioneze cu arme americane avansate.
Într-un interviu acordat în februarie, Putin a declarat că este dispus să colaboreze cu orice preşedinte american, dar că îl preferă pe Biden pentru că este “o persoană mai experimentată, mai previzibilă, un politician de şcoală veche”. Unii comentatori au considerat răutăcioasă această remarcă. Pe baza reticenţei lui Trump de a-l critica pe Putin atunci când acesta era preşedinte, precum şi pe baza comentariilor sale mai recente – inclusiv faptul că ar încuraja Rusia să atace membrii NATO care nu au cheltuit suficient pentru propria apărare – criticii săi cred că revenirea lui Trump la Casa Albă i-ar facilita situaţia liderului de la Kremlin.
La începutul acestei luni, Putin a declarat, ca răspuns la o întrebare adresată de Reuters, că Rusiei nu îi pasă cine va fi următorul preşedinte al SUA, deoarece acest lucru probabil nu va schimba nimic pentru Moscova. Dar el a spus că sistemul judiciar american a fost în mod clar folosit într-o luptă politică împotriva lui Trump.
Unii politicieni ruşi, precum fostul preşedinte Dmitri Medvedev, au pus la îndoială capacitatea mintală a lui Biden, care are 81 de ani. Putin, cu un deceniu mai tânăr, nu s-a alăturat acestor atacuri, dar a făcut aluzie la discuţiile privind vârsta lui Biden. “Când m-am întâlnit cu Biden în Elveţia – adevărat, asta a fost acum câţiva ani, trei ani – oamenii spuneau deja că nu este capabil. Eu nu am văzut nimic de genul acesta”, a declarat el în februarie. La scurt timp după aceea, Biden l-a descris pe Putin drept un “ticălos nebun”.
PUTIN, MENŢIONAT DE CEL PUŢIN 10 ORI ÎN DEZBATEREA DINTRE TRUMP ŞI BIDEN
Cu aproximativ o duzină de menţiuni într-o oră şi jumătate, preşedintele rus Vladimir Putin a fost invocat în mod repetat de Joe Biden şi Donald Trump în timpul dezbaterii de joi privind alegerile prezidenţiale, în timp ce aceştia au concurat pentru a arăta cine este mai dur în politica externă.
Modul de a pune capăt războiului din Ucraina, dezbaterea privind sprijinul SUA pentru NATO şi dacă ţările europene contribuie suficient la efortul împotriva invaziei Rusiei au dominat discuţiile despre conflict.
Atunci când americanii se vor prezenta la urne pe 5 noiembrie, mulţi vor pune în balanţă probleme de politică externă precum Ucraina şi Israelul cu preocupări mai apropiate de casă, precum imigraţia, avortul şi economia.
În ceea ce priveşte războiul Israelului din Gaza, Biden şi-a prezentat planul de încetare a focului şi a declarat că nimeni în lume nu a fost un susţinător mai mare al Israelului decât Statele Unite. “Am salvat Israelul”, a spus el.
Trump a repetat afirmaţiile că “Israelul nu ar fi fost invadat nici într-un milion de ani de militanţii Hamas” dacă el ar fi fost preşedinte. “El a devenit ca un palestinian. Dar ei nu-l plac pentru că este un palestinian foarte rău. Este un palestinian slab”, a spus Trump despre Biden.