O asistentă medicală specializată în îngrijirea la sfârșitul vieții, a dezvăluit trei lucruri surprinzătoare pe care le-a observat în legătură cu moartea. Aceasta a discutat despre faptul că oamenii pot auzi chiar și atunci când sunt inconștienți, despre fenomenele observate înainte de deces și despre rolul deshidratării în ameliorarea procesului de moarte. Oamenii pot auzi chiar și atunci când sunt inconștienți

Primul aspect care a impresionat-o pe Julie McFadden este că persoanele pe cale de a muri pot auzi chiar și atunci când sunt inconștiente. Studiile au arătat că sistemul auditiv este ultimul care se oprește, astfel că se recomandă ca cei dragi să vorbească cu persoana aflată pe patul de moarte ca și cum ar fi conștientă. „Credem că oamenii ne pot auzi până în ultimele momente. Studiile EEG au demonstrat că auzul este ultimul simț care dispare”, a explicat McFadden.

Un alt lucru surprinzător menționat de McFadden este „fenomenul patului de moarte”. Acesta se referă la diverse experiențe trăite de persoane cu puțin timp înainte de a muri, cum ar fi vizualizarea rudelor decedate sau senzația de a porni într-o călătorie. McFadden a observat că unii pacienți par să aibă un „val de energie” înainte de a deceda sau așteaptă ca toți cei dragi să fie prezenți în cameră.

Rolul deshidratării în procesul de moarte

Cel de-al treilea aspect care a surprins-o pe McFadden este faptul că deshidratarea poate face moartea mai puțin dureroasă. Ea a explicat că un corp muribund nu poate gestiona hidratarea în același mod ca un corp sănătos, iar deshidratarea poate ajuta la evitarea suprasolicitării organismului cu fluide, prevenind astfel insuficiența respiratorie și alte complicații. 

„Deshidratarea la sfârșitul vieții te poate ajuta să mori mai liniștit, deoarece corpul eliberează endorfine care oferă o senzație de euforie și reduc durerea”, a spus McFadden.

Julie McFadden, prin experiențele sale și cunoștințele acumulate, aduce lumină asupra unor aspecte mai puțin cunoscute ale morții, subliniind importanța prezenței și a comunicării cu cei dragi în ultimele momente ale vieții. De asemenea, ea evidențiază fenomenele surprinzătoare și incredibile observate la sfârșitul vieții, oferind astfel o înțelegere mai profundă a acestui proces natural.

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here