Cei care își instalează camere de supraveghere la domiciliu, însă filmează și proprietăți private din vecinătate, riscă să se aleagă cu dosar penal, dacă folosesc imaginile fără acord. În cazuri grave se poate ajunge chiar la pedepse cu închisoare, însă puțini cunosc noua lege.
Utilizarea camerelor de supraveghere trebuie să respecte drepturile fundamentale ale vecinilor, pentru că filmarea neautorizată a unei proprietăți private sau utilizarea abuzivă a imaginilor pot atrage consecințe legale serioase, inclusiv închisoare, scrie BZI.
Se poate da amendă penală sau chiar închisoare între 3 luni și 2 ani pentru divulgarea fără drept a imaginilor. În unele cazuri, instanța poate decide și despăgubiri civile pentru prejudiciul cauzat. Mai mult, filmarea constantă a unei persoane, fără justificare clară legată de securitate, poate fi considerată o formă de hărțuire sau supraveghere abuzivă.
Dacă se dovedește că dispozitivele au fost montate abuziv, instanța poate dispune ca acestea să fie orientate exclusiv asupra proprietății proprietarului, iar folosirea camerelor pentru a monitoriza activitățile vecinilor sau pentru a filma zone ce nu aparțin proprietarului este considerată o practică ilegală.
În cazul în care camera de supraveghere surprinde imagini din afara limitei locuinței, proprietarii au anumite obligații. Aceștia trebuie să atenționeze persoanele care apar în cadru cu ajutorul afișelor de tipul „Atenție! Proprietate supravegheată video.” Cei care își montează un sistem de supraveghere la bloc au obligația să specifice printr-un afiș la avizier și motivul supravegherii. Totodată, proprietarii trebuie să pună la dispoziție și datele personale de contact. Regulamentul GDPR nu poate fi luat în calcul, în cazul în care camerele sunt orientate doar spre limita proprietății personale.
Cei care încalcă legea riscă amenzi drastice sau în unele cazuri chiar închisoare.