Debutul Postului Crăciunului însemnă și invadarea pieței alimentare cu zeci de produse “de post”. Un studiu InfoCons, realizat pe produsele tip burger/gyros vegetal comercializate în restaurante fast food, arată o serie de date deloc încurajatoare pentru cei care consideră că se “detoxifiază” în perioada în care nu mănâncă produse de origine animală.
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc în declarația nutrițională a produselor tip burger / gyros vegetal, declarații existente pe platformele online, au rezultat următoarele :
ADITIVI ALIMENTARI
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți toate produsele au în compoziție cel puțin 7 aditivi alimentar (E-uri) .
Numericul de aditivi alimentari variază între 7 – 20 :
– 16,66 % din produse au în compoziție 20 E-uri ( aditivi alimentari ) ;
– 16,66 % din produse au în compoziție 13 E-uri ( aditivi alimentari ) ;
– 16,66 % din produse au în compoziție 12 E ( aditivi alimentari ) ;
– 16,66 % din produse au în compoziție 8 E-uri (aditivi alimentari ) ;
– 33,33 % din produse au în compoziție 7 E-uri (aditivi alimentari ) .
Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent in produsele ce fac obiectul prezentului studiu, situația se prezintă astfel :
– 83.66% dintre produse au în componență E415 : gumă xantan ;
– 66.67% dintre produse au în componență E472e : esteri mono- şi diacetiltartici ai mono- şi digliceridelor cu acizi graşi ;
– 66.67% dintre produse au în componență E1422 : amidon modificat ;
– 66.67% dintre produse au în componență E202: sorbat de potasiu ;
– 66.67% dintre produse au în componență E300 : acid ascorbic .
Pentru a consulta situația privind numericul de aditivi raportat la fiecare produs, click AICI .