Este esențial să ai asupra ta anumite documente atunci când te afli la volan, pentru a evita eventualele sancțiuni în cazul unui control rutier. 

Numeroși șoferi nu sunt conștienți de aceasta și se aventurează să conducă fără actele necesare, riscând amenzi substanțiale din neglijență. Iată care sunt documentele esențiale pe care trebuie să le ai asupra ta în timp ce conduci!

Șoferii care fac manevre extrem de periculoase în trafic, AMENDAȚI cu ajutorul filmărilor făcute de ceilalți conducători auto

Indiferent de nivelul tău de experiență în conducerea autovehiculului și comportamentul tău în  trafic, este inevitabil să te confrunți la un moment dat cu un control rutier. Fie că este vorba despre o încălcare constatată de un agent de poliție sau o oprire în cadrul unui filtru de trafic, regulile sunt valabile pentru ambele situații.

Ce acte trebuie să ai la tine dacă te oprește poliția în trafic

Atunci când echipajul poliției te oprește în trafic, aceștia îți vor cere următoarele documente în original: actul de identitate, permisul de conducere și certificatul de înmatriculare. În ceea ce privește asigurarea RCA, poți prezenta o copie xerox sau o fotografie a acesteia, afișată pe ecranul telefonului tău.

Cum pot pozele în rapiță să se lase cu amenzi pentru șoferi. Prevederile Codului Rutier care i-ar putea băga în bucluc

Dacă nu ai la tine aceste documente solicitate de agent, te expui riscului de a primi o amendă substanțială. Pentru șoferii care nu dețin certificatul de înmatriculare, amenda poate varia între 870 și 1160 de lei. În plus, aceștia pot primi și 6-8 puncte de penalizare.

Codul Rutier prevede că participanții la trafic sunt obligați să prezinte, la cererea polițistului rutier, documentele de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului, precum și alte documente prevăzute de lege.

Pentru ce categorie de mașini trebuie făcut ITP-ul odată la 6 luni. Legea a fost promulgată în Parlament: cine scapă definitiv de dureri de cap

Cu toate acestea, există situații excepționale în care poți să îți pierzi sau să ți se fure documentele. Este important de menționat că aceste circumstanțe nu te scuză de responsabilitate. Prin urmare, este recomandat să nu conduci autovehiculul în astfel de situații.

Ce trebuie să faci dacă îți pierzi actele

În cazul în care pierzi documentele, trebuie să te prezint la un Serviciu Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor și să declari pierderea certificatului de înmatriculare. Va trebui să depui următoarele documente:

Cererea specifică pentru eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare în caz de furt sau pierdere;

Declarația în care să menționezi furtul sau pierderea;

Cartea de identitate a vehiculului în original și copie;

Actul de identitate al solicitantului, original și copie;

Dovada achitării taxei pentru certificatul de înmatriculare.

În cazul în care dorești să schimbi certificatul de înmatriculare din motive de deteriorare, va trebui să adaugi la documentele menționate anterior și talonul auto vechi.

Dacă nu poți să te prezinți personal, vei avea nevoie de o procură autentificată la notar.

Sursă text: Click.ro 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here