Pentru unii oameni, mersul la supermarket poate fi singura ocazie de a interacționa cu alți oameni și de a socializa, în timp ce majoritatea abia așteaptă să-și termine cumpărăturile cât mai repede.
În încercarea de a ajuta clienții să combată singurătatea, unele supermarketuri din Germania au implementat așa-numitele „case de marcat pentru conversații”.
Acestea sunt destinate în special persoanelor care nu au grabă și care ar putea să își dorească puțină companie, conform unui articol din ziarul german Bild am Sonntag.
Un supermarket Edeka din Memmingen, Bavaria, a inițiat această mișcare, punând la dispoziția clienților o casă de marcat specială care este deschisă de luni până joi între 9:00 și 11:00.
Această inițiativă este importantă în special pentru persoanele singuratice, având în vedere că există o strânsă legătură între singurătate și problemele de sănătate.
Majoritatea studiilor au demonstrat că singurătatea crește riscul de depresie, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, diabet și demență.
În ceea ce privește această inițiativă, proprietarul supermarketului, Ilka Abroll-Groiß, a lansat proiectul împreună cu ministrul bavarez al sănătății, Klaus Holetschek (CSU). Pentru unii clienți, în special pentru persoanele în vârstă, această casă de marcat poate fi o adevărată mână de ajutor întrucât mersul la supermarket poate fi singura oportunitate de a interacționa cu alți oameni și de a socializa.
Un alt supermarket din Schweinfurt, din Bavaria, derulează o inițiativă similară de câteva luni.
„Răspunsul a fost fantastic”, a declarat proprietarul Marius Hoechner pentru ziarul regional german Merkur.
Proprietarul supermarketului a afirmat că intenționează să facă din această inițiativă una pe termen lung, în ciuda faptului că respectiva casă de marcat este deschisă doar pentru patru ore într-o singură zi, uneori fiind prelungită. În plus, nu doar Germania explorează astfel de inițiative, ci și alte țări. În Basel, Elveția, spre exemplu, un supermarket a introdus “casa pentru conversații” ca parte a unei inițiative de sănătate în toamna anului 2022. Proiectul inedit trebuia să dureze doar șase luni, dar casele au fost atât de solicitate, încât a fost extins.