Dezastrul din Italia este un semnal de alarma pentru întreaga Europa. Țara se confruntă cu cele mai grave inundații din ultimul secol, o nenorocire care se poate repeta și în alte țări din Europa, avertizează specialiștii. Fenomenele extreme au loc tot mai frecvent, pe măsură ce concentrațiile de dioxid de carbon cresc. 

Situația este în continuare dramatică in Peninsulă. Puhoaiele au ucis 14 oameni, au distrus case, drumuri și sute de mașini. Mii de oameni au fost evacuați, iar alții s-au întors la casele lor și încearcă cu disperare să-și mai recupereze din lucruri. 100 de mii de români trăiesc în regiunea Emilia Romagna, afectată de inundații. 

În această săptămână, mai multe zone din Italiei s-au confruntat cu jumătate din precipitațiile medii anuale în doar 36 de ore. Numeroase râuri au ieșit din matcă și mii de hectare de teren agricol au fost scufundate. Peste 20 de mii de oameni au rămas fără adăpost și cel puțin 13 persoane și-au pierdut viața.

Un elicopter s-a prăbușit în Italia, în timp ce echipajul încerca să ii salveze pe oamenii aflați în mijlocul inundațiilor. 4 persoane au fost rănite, iar două dintre acestea sunt în stare gravă. Accidentul aviatic a avut loc în Lugo, în regiunea Emilia Romagna, acolo unde sute de oameni încă au nevoie de ajutor pentru a pleca din casele inundate. Aparatul de zbor se afla în misiune și încerca să recupereze sinistrați când s-a prăbușit la aproximativ 50 de metri de o casă.

Tragedie în Italia, acoperită de ape: Un elicopter s-a prăbușit în timpul unei misiuni de salvare – 4 victime – VIDEO

În urma inundațiilor masive a rămas un adevărat dezastru. Strigătele disperate ale oamenilor prinși în mijlocul apei încă se mai aud în orașele din regiunea Emilia Romagna.

Experții numesc aceste fenomene meteo extreme, ca cele care au lovit Italia, noua normalitate, scrie The Guardian, citat de Realitatea PLUS. Linia de front a crizei climatice s-a aflat până acum în emisfera sudică, ceea ce a făcut ca specialiștii să afirme că cei mai puțin responsabili de criza climatică se confruntă cu cele mai grave efect. Acum, însă, pericolul se află deja la porțile Europei, spun ei.

„Trebuie să facem două lucruri în același timp, să ne adaptăm, dar și să scădem drastic emisiile de gaze cu efect de seră, să nu ajungem la scenarii în care avem 3-4 grade Celsius în plus la nivel global. Acesta ar fi doar primul semn pentru ceva mult mai rău. 00.50 a explicat expertul în climatologie italian Antonello Pasini.

Experții spun că geografia Italiei o face deosebit de vulnerabilă la dezastrele climatice, fiind predispusă la inundații și alunecări de teren, în timp ce mările care se încălzesc rapid o fac vulnerabilă la furtuni din ce în ce mai puternice. Au trecut doar șase luni de la ultima tragedie climatică prin care a trecut această țară. 12 oameni au murit în noiembrie 2022 pe insula Ischia în urma unei alunecări de teren devastatoare.

În ciuda fenomenelor extreme tot mai dese, soluțiile întârzie să apară. Ministerul Mediului a publicat primul “Plan național de adaptare la schimbările climatice” în decembrie 2022, după o așteptare de patru ani. 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here