Deși e adevărat că alimentele pe care le consumi au o influență asupra glicemiei, controlului insulinei și riscului de diabet de tip 2, acesta nu este singurul factor la care trebuie să fii atent. 

Cercetări noi arată că obiceiurile de somn pot influență, de asemenea, riscul de diabet de tip 2, indiferent ce mănânci, scrie Mind Body Green.

Legătură dintre lipsa de somn și riscul de diabet

Un nou studiu publicat în jurnalul Diabetes and Endocrinology a descoperit că persoanele care dorm în medie doar cinci ore pe noapte au avut un risc cu 16% mai mare să dezvolte diabet de tip 2. Cei care dorm între trei și cinci ore au avut un risc cu 41% mai mare.

Savanții au analizat datele a 247.000 de adulți cu o medie de vârstă de 55 de ani. Ei au împărțit participanții la studiu în mai multe categorii, în funcție de obiceiurile legate de somn:

– normal (de la șapte la opt ore pe noapte);– moderat (șase ore);– moderat-scurt (cinci ore);– extrem de scurt (trei-patru ore).

Autorii studiului au evaluat apoi alegerile alimentare ale subiecților, precum consumul de carne roșie, carne procesată, fructe, legume și peste, dându-le un scor de dietă sănătoasă, de la zero (dietă nesănătoasă) la cinci (dietă cea mai sănătoasă).

Ei au descoperit că persoanele cu cele mai sănătoase obiceiuri de dietă au avut un risc cu 25% mai scăzut de a dezvoltă diabet de tip 2. Însă cei care au urmat o dietă mai nutritivă tot au avut un risc ridicat de diabet dacă au dormit constant prea puțin.

Rezultatele scot în evidență doi piloni fundamentali ai sănătății: somnul suficient și dietă sănătoasă. Totodată, arată și că nu poți renunță la unul pentru celălalt – atât somnul, cât și dietă joacă un rol esențial în menținerea sănătății și au efect mai puternic când sunt combinate.

Pentru cei care dorm puțin noaptea, este important să facă tot ce este posibil pentru a-și îmbunătăți relația cu somnul.

Trucuri pentru un somn mai bun

– Optimizează-ți spațiul de somn: păstrează o temperatura scăzută, cu întuneric și liniște în dormitor.– Încearcă suplimente de magneziu.– Respectă programul optim de somn: când vine vorba de somn, consistentă este cheia. Să te culci și să te trezești la aceleași ore în fiecare zi (pe cât posibil) te va ajută să-ți reglezi ciclul natural de somn.– Cere ajutor. Dacă observi că nu reușești să dormi suficient sau să ai un somn de calitate, nu aștepta pentru a cere sprijin. Deși câteva nopți în care ai dormit prost nu sunt un capăt de lume, somnul este un instrument valoros pentru longevitate și îmbunătățirea stării de spirit, așa că merită să mergi la un medic dacă problemele nu se rezolva.

SURSA

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here