Patrunjelul, unul dintre cele mai întâlnit ingrediente din rețetele de ciorbe ar putea ascunde o mulțime de proprietăți benefice organismului. Nutriționiștii recomandă să-l incluzi în dieta ta cât mai des. Descoperă și tu care sunt beneficiile consumului de pătrunjel asupra organismului. 

Pătrunjelul este o plantă cultivată pe scară largă, care aparține familiei Apiaceae. Planta este răspândită în bucătăria europeană, americană, dar și în bucătăria din Orientul Mijlociu. Există două tipuri de pătrunjel proaspăt care se găsește în piețe sau în magazine alimentare. Aceste tipuri de pătrunjel sunt cunoscute sub numele de: pătrunjel cu frunze ondulate și pătrunjel cu frunze plat.

Beneficiile consumului de pătrunjel

Pătrunjelul cu frunze ondulate, numit și pătrunjel francez, este adesea folosit drept garnitură. Pătrunjelul cu frunze plate, numit și pătrunjel italian, are o aromă puternică și este folosit mai frecvent în salate și preparate gătite.

Uscarea plnetei reduce unele dintre beneficiile sal epntru sănătate, dar nu pe toate. Pătrunjelul are multe vitamine, minerale și antioxidanți care pot oferi beneficii importante pentru sănătate.

Este o sursă deosebit de bogată de vitamina K. O singură lingură de pătrunjel proaspăt tocat asigură mai mult de 70% din zona zilnică recomandată.

Pâine de casă cu usturoi, unt și pătrunjel în aluat. Delicioasă și ușor de preparat

Pătrunjelul conține, de asemenea, o cantitate importantă de vitamina A. Pătrunjelul conține o cantitate semnificativă de flavona apigenină. În timp ce gătitul sau uscarea poate reduce unele beneficii, acest proces crește de fapt apigenina din pătrunjel.

De fapt, pătrunjelul uscat este cea mai bună sursă naturală de apigenină, spun specialiștii.

Flavonoidele sunt pigmenții din anumite plante cu flori și antioxidanți puternici. Apigenina a demonstrat un potențial deosebit ca agent anticancerigen.

Pătrunjelul funcționează ca un diuretic puternic natural și poate ajuta la reducerea balonării, a tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății rinichilor.

Pătrunjelul este bogat în vitamina K, legată de sănătatea oaselor. Vitamina K susține creșterea oaselor și densitatea minerală a acestora. Un studiu a arătat că poate ajuta la prevenirea osteoporozei.

Pătrunjelul conține vitamina A, care ajută la protejarea vederii, precum și luteină și zeaxantină, doi antioxidanți care ajută la prevenirea degenerescenței maculare cauzată de vârstă.

Citește continuarea aici

Gustări sănătoase care îți taie pofta de mâncare seara. Te și ajută să dormi mai bine 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here