Supa de roșii are numeroase beneficii pentru sănătate. Iată care este motivul pentru care este mai benefică decât fructul în sine. sine. Beneficiile supei de roșii
Roșiile sunt o sursă excelentă de carotenoizi, în special licopen, care este pigmentul care conferă roșiilor culoarea aprinsă caracteristică. Dar culoarea nu este tot ce obținem din licopen, mai ales având în vedere efectul său preventiv asupra mai multor boli cronice.
Din fericire, și poate un pic surprinzător, cercetările sugerează că organismul uman este capabil să absoarbă mai bine licopenul atunci când a fost gătit. Acest lucru se poate datora faptului că temperatura ridicată ar putea crește biodisponibilitatea sau rata de absorbție a licopenului. De aceea supa de roșii are nenumărate beneficii pentru sănătate.
Fructele care îmbunătețesc vederea și au multe alte beneficii. Acum este sezonul lor
Antioxidanții sunt un compus esențial de care organismul uman are nevoie. Ei ajută la neutralizarea efectelor nocive ale stresului oxidativ, care apare atunci când radicalii liberi, atacă sistemul imunitar.
Puteți obține o doză sănătoasă de diferite tipuri de antioxidanți, inclusiv licopen, flavonoide și vitamine C și E, pe lângă multe altele, din consumul de supă de roșii. Obținerea unui aport constant de antioxidanți din dieta ta zilnică a fost legată de scăderea riscului de cancer și a bolilor legate de inflamație, cum ar fi obezitatea și bolile cardiovasculare.
Cercetările au descoperit, de asemenea, că proprietățile antioxidante ale vitaminei C și ale flavonoidelor ar putea ajuta la prevenirea apariției diabetului de tip 2, a bolilor de inimă și a bolilor creierului. Vitamina E acționează ca un impuls pentru a crește efectele antioxidante ale vitaminei C.
Proprietăți de combatere a cancerului
Roșiile au fost studiate amănunțit în legătură cu proprietățile lor de combatere a cancerului, mai ales că au un conținut ridicat de licopen. S-au dovedit a fi cele mai eficiente în lupta împotriva cancerului de prostată și de sân. Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer găsit în întreaga lume (pe primul loc cu cancerul pulmonar), iar cancerul de prostată este a cincia cauză principală de decese legate de cancer la nivel global. Este al doilea cel mai diagnosticat cancer în rândul bărbaților.
Roșiile sunt, de asemenea, bogate în carotenoizi, în special cei precum alfa carotenoizi, beta carotenoizi și licopen. Un aport ridicat de carotenoizi a fost asociat cu o reducere a riscului de cancer de sân cu până la 28%.
12 pași care încetinesc îmbătrânirea pielii. Secretele care te mențin mai mult timp tânăr
Mai multe studii au descoperit legături directe între aportul ridicat de licopen, în special din roșiile fierte, și un risc redus de cancer de prostată. Cercetătorii susțin că licopenul poate induce moartea celulelor canceroase sau poate încetini rata de creștere a tumorilor, un proces numit anti-angiogeneză.
Deși aceste studii sunt promițătoare, dovezile sugerează că potența licopenului nu este suficientă pentru a fi utilizat ca medicament împotriva cancerului în sine. De fapt, unele cercetări sugerează că licopenul poate chiar interfera cu chimioterapia și radioterapia.
Promovează sănătatea pielii și vederea
Un bol cu supă de roșii este un răsfăț și pentru papilele tale gustative, pentru ochi și pentru piele. Se spune că beta carotenul și licopenul protejează pielea împotriva arsurilor solare, deoarece crește capacitatea de apărare a pielii împotriva daunelor induse de UV. Un studiu a fost realizat pe 149 de adulți sănătoși. Li s-au administrat suplimente care conțin 15 mg de licopen, 0,8 mg de beta caroten și câțiva antioxidanți suplimentari. Ca rezultat, s-a constatat că suplimentul a îmbunătățit semnificativ capacitatea de protecție a pielii împotriva daunelor UV.
Ce se plantează lângă roșii pentru a le da gust. Puțini grădinari știu de acest truc
În ceea ce privește ochii tăi, consumul de alimente bogate în carotenoizi și vitamina A, cum ar fi roșiile, este o modalitate excelentă de a reduce riscul degenerescenței maculare cauzate de vârstă.
Antioxidanții din roșiil ajută la reducerea stresului oxidativ din macula, care este o parte cheie a ochiului. În plus, organismul transformă beta-carotenul în retinol, un compus esențial pentru vedere.
Îmbunătățesc sănătatea oaselor
Cercetările indică faptul că licopenul este un factor de influență major în reglarea metabolismului osos. Crește densitatea minerală a oaselor, la rândul său, reducând riscul de fractură și previnând boli legate de oase precum osteoporoza, o boală cronică caracterizată prin fragilitate și fractură osoasă crescută.
Osteoporoza afectează în mod disproporționat femeile și este considerată una dintre cele mai importante complicații ale post-menopauzei.
Metabolismul osos include echilibrul dintre celulele numite osteoblaste și osteoclaste. Osteoblastele sunt responsabile pentru construirea osului, în timp ce osteoclastele preiau sarcina de descompunere și resorbție osoasă. Studiile efectuate pe animale au descoperit că licopenul influențează metabolismul osos prin stimularea activității osteoblastelor pentru a construi oase, în timp ce încetinește activitatea osteoclastelor de degradare a osului.
Reduc riscul bolilor de inimă
Consumul de roșii sau alte alimente bogate în licopen și vitamina C poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă prin reducerea nivelurilor de colesterol total și LDL (rău), care este un factor de risc major. Licopenul și vitamina C ajută la prevenirea oxidării colesterolului LDL, care este un alt factor de risc pentru ateroscleroză.
Cum știi că ai lipsă de calciu. Simptomele la care trebuie să fii atent
În plus, licopenul ajută la reducerea absorbției colesterolului în intestine și îmbunătățește funcționarea colesterolului HDL (bun) în organism. Carotenoizii, care sunt prezenți din abundență în roșii, ajută, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale crescute, un alt factor de risc pentru bolile de inimă.
Cercetările au descoperit, de asemenea, că proprietățile antioxidante ale vitaminei C și ale flavonoidelor ar putea ajuta la prevenirea apariției diabetului de tip 2, a bolilor de inimă și a bolilor creierului.