Buna Vestire amintește de ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a transmis Fecioarei Maria că-l va naşte pe Iisus Hristos.  

Mai sunt câteva zile și intrăm în Postul Mare. Te întrebi când e Buna Vestire 2024? Ei bine, creștin-ortodocșii sărbătoresc Înainte-prăznuirea Bunei Vestiri pe data de 24 martie. Următoarea zi, luni, pe data de 25 martie, pică Buna Vestire, una dintre cele mai importante sărbători religioase.

Ea este marcată în calendar cu cruce roșie. Însă, armenii, de exemplu, celebrează Buna Vestire pe data de 7 aprilie, după data veche de 6 ianuarie, cea a sărbătorii Nașterii Domnului.

Ce semnifică Buna Vestire

Conform tradiției creștine, așa cum am precizat și mai sus, Buna Vestire amintește de momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil a anunțat-o pe Sfânta Fecioară că-L va aduce pe lume pe Fiul lui Dumnezeu.

Sfântul Augustin rămâne uimit de darul pe care-l primește Maria. Astfel, la un moment dat, acesta își închipuie că se adresează îngerului, și întreabă: ”Spune-mi, îngerule, de ce s-a petrecut aceasta cu Maria?”.

Ulterior, îngerul îi spune că răspunsul este cuprins chiar în cuvintele salutului: ”Bucură-te, cea plină de har!”. Precizăm că Buna Vestire este celebrată, an de an, pe data de 25 martie, cu nouă luni înainte de Crăciun.

Este zi cu dezlegare la pește

Un alt lucru care trebuie menționat este acela că de Buna Vestire este dezlegare la pește, cu toate că această sărbătoare pică chiar în Postul Mare.

”Sfânta Liturghie a Bunei Vestiri este singura slujire a Liturghiei Euharistice a Sfântului Ioan Gură de Aur permisă într-o zi de peste săptămână în Postul Mare”, conform crestinortodox.ro.

În popor, acestei sărbători i se mai spune și ziua cucului. Asta pentru că această necuvântătoare își face auzit cântecul pentru prima dată în an, fiind considerat un vestitor al primăverii.

De Buna Vestire, localnicii de la sate și nu numai au obiceiul de a număra de câte ori cucul își cântă numele. Se crede că acest lucru le va dezvălui câți ani mai au de trăit.

Ce este interzis să faci în această zi

O altă tradiție spune că nu este bine să dormim prea mult în această zi, deoarece vom fi somnoroși de-a lungul întregului an. Tot pe data de 25 martie, gospodinele nu trebuie să caute păsările de ouă. De asemenea, nu e bine să le pună cloșcă, fiindcă puii vor ieși bolnavi sau cu două capete.

Tradiția spune că în sate trebuie să fie voie bună, astfel se spune că nu este bine să te cerți în această zi, fiindcă vei avea parte de conflicte pe tot parcursul anului.

Totodată, în ziua de Buna Vestire, se spune că pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, deoarece toți peștii din apa respectivă vor muri. O altă superstiție foarte răspândită în popor, ne îndeamnă să urmărim cum va fi vremea în ziua de Blagoveștenie, fiindcă așa va fi și de Paște.

SURSA

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here