Bune maniere în sălile de teatru. Ce spune codul bunelor maniere despre cum trebuie să ne comportăm. Bune maniere la teatru
Spectacolul de teatru este o formă de artă ce a reprezentat încă de demult o ocazie specială de a lua parte la un act cultural și de a ieși în societate, unde se întrepătrund diverse medii sociale, pentru care lumea se pregătea cu ceva vreme înainte.
În zilele noastre, un astfel de spectacol face parte oarecum din cotidianul multora. Ceea ce face să nu se mai ceară o etichetă foarte strictă, dar tot se ține cont de o serie de bune maniere ce trebuie respectate în sălile de teatru. Această formă de artă este accesibilă majorității oamenilor.
Iar toți cei care frecventează acest gen cultural trebuie să se simtă bine, să se relaxeze. Astfel, participanții nu trebuie să fie deranjați de lipsa de bune maniere ce trebuie respectate în sălile de teatru.
Pentru a nu afecta în vreun fel spectatorii sau actorii, iată câteva bune maniere ce trebuie respectate în sălile de teatru.
Cum trebuie să saluți, în funcție de momentul zilei. Până la ce oră putem să spunem bună dimineata. Multă lume nu știe astaReguli ce trebuie respectate la teatru
Ținuta, chiar dacă în zilele noastre nu mai este una atât de strictă ca în trecut, când de multe ori era una impusă, totuși trebuie să fie una îngrijită și să păstreze o notă de eleganță. Indiferent de momentul zilei la care are loc spectacolul este de neconceput îmbrăcarea unei ținute sport.
Dacă acesta are loc ziua este permisă pentru bărbați o ținută casual, iar pentru femei una elegantă de zi. În schimb, dacă avem de-a face cu o premieră, un spectacol cu invitați sau are loc seara, atunci se optează pentru una mai formală, de ocazii speciale.
Bărbații vor purta culori închise, iar femeile ținute alese cu grijă, ce pot fi accesorizate cu mănuși, pălării, mai ales dacă ocupă loc la lojă sau în primele rânduri din fața scenei. Aici pălăriile doamnelor trebuie să fie foarte mici pentru a nu optura din vizibilitate.
Dacă la alte forme de spectacol, film sau concerte în aer liber este permis să nu lași paltonul, geaca, pardesiul la garderobă, aici hainele de stradă se lasă obligatoriu. Excepție făcând cei care au locuri la loje, acolo există cuiere. Aici sunt admise și pălăriile cu borul mare. La balcon trebuie purtate tot cele mici.
Punctualitatea este foarte importantă. Aceasta face parte dintre regulile de bune maniere ce trebuie respectate în sălile de teatru. Trebuie să vii cu 15-20 de minute mai devreme de ora începerii reprezentației, pentru a avea timp de garderobă și să nu deranjezi spectatorii când îți cauți locul. Dacă cumva, în mod excepțional, ai întârziat, nu trebuie să deranjezi lumea. Ci să aștepți sfârșitul primului act pentru a ajunge la locul rezervat. Excepție face cazul în care locurile sunt la capete de rând.
Alte reguli de bune maniere la teatru
Intrarea pe rând până la locul pe care îl ai se face cu fața spre cei care și-au ocupat deja scaunele, altfel ar fi nepoliticos. La fel ar fi și dacă cei care stau jos nu s-ar ridica pentru a facilita trecerea. Excepție fac doar cei care se află în imposibilitatea de a se ridica, persoanele cu dizabilități sau foarte în vârstă.
Bărbatul este cel care intră primul pe culoar, dar trebuie să țină cont să lase locul mai bun femeii, chiar dacă acesta se află la stânga sa. Pe scările din incinta sălii de teatru de obicei este loc să se poată merge alături. Dar eticheta spune că la urcare bărbatul precede cu o treaptă femeia, iar la coborâre o urmează cu o treaptă.
Bune maniere la cinematograf. Ce reguli trebuie să respecți în sala de film
Sub nicio formă nu se mănâncă în sala de teatru și nici nu se bea. Acest lucru se poate face doar în foaier. De asemenea, în locurile special amenajate, în pauza dintre acte sau înainte de începerea spectacolului. De asemenea, nu se comentează în timpul lui și nu se vorbește nici în șoaptă. Murmurul ar putea deranja pe cei din jur. Cunoștințele pe care le vedem printre spectatori în sală, nu le salutăm cu voce tare, ci printr-o înclinare a capului. Este exclus să se poarte discuții pe deasupra celorlalți participanți.
Codul de bune maniere ce trebuie respectate în sălile de teatru spune că dacă vrem să consultăm programul, pentru un plus de informații cu privire la desfășurarea sau distribuția reprezentației, trebuie să achiziționăm unul. Este nepotrivit să împrumutăm de la vecini sau să citim peste umărul acestora.
Continuarea AICI