Ministrul Energiei Sebastian Burduja dă asigurări românilor că stocurile de gaze la acest moment sunt pe „supraplin” şi că nu vor fi probleme în privinţa încălzirii la iarnă. Potrivit demnitarului, România poate trece iarna doar cu gaz românesc, cu câteva excepţii punctuale. „Acoperim cu brio consumul cu ce avem înmagazinat şi cu ce producem”, spune ministrul. Burduja are un mesaj și pentru românii cu dificultăţi financiare, pe care i-a asigurat că vor fi în continuare protejaţi. 

„În ceea ce priveşte stocurile de gaze, noi suntem în supraplin, adică am depăşit 100%, suntem la 103,27%, este ca atunci când mergem la PECO şi umplem până la buşon. Avem înmagazinată în acest moment o cantitate de 3,280 de miliarde de normal metri cubi, cu 77 de milioane normal metri cubi mai mult decât anul trecut, când oricum ne-a fost foarte bine. Asta înseamnă că, deşi pe timpul sezonului rece producţia zilnică scade, de exemplu acum sunt undeva la 25 de milioane de metri cubi producţie, cu ceea ce avem înmagazinat şi putem extrage, acoperim cu brio consumul,. La 21-22 octombrie, producţia în sine, fără a extrage gaz din depozite, acoperă consumul, deci ne aşteptăm că, având în vedere cantităţile înmagazinate, să putem trece iarna doar cu gaz românesc” a declarat marți Burduja la un psot TV.

Ministrul spune că vor fi doar excepţii punctuale, şi anume atunci când anumite companii decid să importe în condiţiile în care gazul de import este mai ieftin decât extragerea gazului românesc din depozite, adică din „raţiuni pur comerciale”.

Întrebat de unde ar importa România gaze, Burduja a spus că, în general, „pe relaţia cu Bulgaria”, gaz venit din Turcia.

În opinia ministrului liberal este foarte important ca românii să ştie că, din perspectiva gazelor naturale, există securitate energetică şi chiar independenţă energetică. ”Adică ne acoperim din producţia noastră consumul intern”, a arătat  Sebastian Burduja.

Se anunță o iarnă grea. Românii vor plăti mai mult pentru încălzire. Cât costă un metru cub de lemne

Referindu-se la ce se va întâmpla din luna aprilie a anului viitor, când preţurile nu vor mai fi plafonate, Burduja a garantat că românii cu dificultăţi financiare vor fi în continuare protejaţi.

„Cel mai probabil, săptămâna aceasta formalizăm grupul interministerial cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Finanţelor, ANAF, INS şi Comisia de Prognoză şi mulţi alţii pentru a defini cum va arăta schema de compensare- plafonare în cazul consumatorului vulnerabil energetic. Ideea este simplă, după plata factorilor la utilităţi, niciun român nu trebuie să scadă sub pragul sărăciei relative”, a transmis Sebastian Burduja.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here