Diplomația europeană este din nou în alertă, după ce un înalt reprezentant ungar la NATO i-a făcut cadoul ministrului croat de Externe o hartă a Ungariei Mari. 

După ce un înalt oficial ungar delegat la NATO i-a făcut cadou ministrului croat de Externe un atlas care înfățișează „Ungaria Mare”, Ministerul Afacerilor externe transmite duminică, 29 decembrie, că vede acest gest ca pe unul provocator.

Ministerul Afacerilor Externe din România a reacţionat la ştirile conform cărora Delegaţia permanentă a Ungariei la NATO a circulat, sub formă de cadou destinat celorlalte delegaţii Aliate, un Atlas naţional ungar în care apar elemente de natură istorică, precum situaţia demografică sau hărţi.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că „a transmis în data de 18 decembrie, prin intermediul ambasadorului României la NATO, dezaprobarea faţă de circularea atlasului respectiv, care are o natură provocatoare în raport cu relaţia de Partener Strategic între România şi Ungaria şi de aliaţi NATO”, transmite News.ro.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează şi pe această cale poziţia transmisă constant autorităţilor ungare că orice declaraţie sau gest provocator nu este de natură să contribuie la consolidarea relaţiilor parteneriale dintre România şi Ungaria. Istoria comună trebuie să rămână obiectul de studiu al istoricilor.

Reacţia MAE vine după ce Ambasadorul Ungariei la NATO, István Balogh, i-a înmânat de Crăciun ministrului croat de Externe Gordan Grlic Radman atlasul geografic al Ungariei, care înfăţişează întregul Bazin Carpatic.

Politicianul croat a postat pe X un mesaj în care arată că i s-a părut ofensator cadoul lui Balogh, deoarece conţinea referinţe la istoria Ungariei Mari, transmite site-ul ungar telex.hu.

În postarea sa, Grlić-Radman nu menţionează ceea ce consideră problematic în publicaţie sau exact ce atlas a primit, scrie doar că este neobişnuit să oferi un astfel de atlas drept cadou şi, deşi Ungaria Mare nu este menţionată în mod explicit în atlas, hărţile şi textele însoţitoare din carte sunt problematice.

Ministrul a scris că gestul scandalos va fi discutat şi cu politicieni din România, Slovacia şi Slovenia. Potrivit articolului STA, Ministerul Afacerilor Externe din Slovenia a comentat incidentul ca fiind important de respectat şi de ţinut cont de graniţele acceptate oficial, potrivit sursei citate.

Potrivit Ministerului de Externe sloven, acesta este un atlas în limba engleză publicat în 2021 şi publicat în seria Atlasul Naţional al Ungariei. Volumul prezintă istoria şi hărţile zonei Bazinului Carpatic, care descrie şi  zonele de dincolo de graniţele actuale ale Ungariei.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here