Candidatura lui Iohannis la Senat îl distruge pe ostașul-candidat Ciucă, dar bagă-n cofă și PSD-ul lui Ciolacu, susține analistul politic Cozmin Gușă. Într-un editorial pentru Solid News, Gușă se întreabă ce va întâmpla dacă nu se va obține majoritatea absolută pentru votarea legii în Parlament?! 

“Am demonstrat joi în detaliu de ce și cum candidatura lui Iohannis la Senat anulează șansele de tur doi ale lui Ciucă, dar poate era suficient să priviți atitudinea și fețele liberalilor ca să pricepeți asta. Faraonul de la Cotroceni a dispus, iar ei s-au supus, deși știu bine că-și fac un seppuku politic!

Problemă creată este însă mult mai complicată, deoarece legea liberală pentru candidatura lui Iohannis trebuie votată săptămâna viitoare cu majoritate absolută, deci e nevoie și de voturile pesediștilor și udemeriștilor, pe lângă cele liberale. Hunor Kelemen a zis că ai lui votează, nu-l afectează electoral, deci a scăpat ușor. La PNL problema nu-i simplă, deoarece ei au anunțat intern că cca 50 de actuali parlamentari nu vor mai fi pe listele din decembrie (mulți pentru că nu-i mai vrea chiar Iohannis!), deci, dacă nu se va putea sta cu pistolul de tip DNA la tâmplele lor, atunci e previzibil că mulți dintre aceștia vor refuza să voteze pro-Iohannis.

Dar contribuția parlamentară cea mai importantă pentru aprobarea candidaturii actualului președinte va reveni PSD-ului, care are cei mai mulți parlamentari. Ciolacu a reușit să scape public cu o glumiță, vezi Doamne că Iohannis nu candidează pe listele PSD, iar în interior încearcă să-și aburească colegii spunându-le că prin candidatura lui Iohannis potențialul electoral al PNL va fi îngropat și Ciucă nu mai ajunge astfel în turul doi.

Sunt destui pesediști care-i replică prin faptul că sprijinul pentru Iohannis îi bagă și pe ei în cofă, devenind la pachet cu PNL ținta restului partidelor ce vor milita anti-Iohannis în campanie. Ciolacu e-n dificultate, se observă lesne că Faraonul de la Cotroceni îi strânge mâna la ușă, cu toată forța rezultată din dosarele de șantaj, dar dacă din proiecțiile electorale va rezulta că ”factorul Iohannis” va fi evenimentul de campanie unghiular care poate distruge campaniile electorale ale lui Ciolacu și PSD la pachet?!

În acest caz poate pica și înțelegerea subterană dintre Iohannis și Ciolacu, despre care eu n-am nicio îndoială că există.În baza argumentelor expuse aici pe scurt, cine mai poate garanta că legea dedicată candidaturii lui Iohannis va putea întruni majoritatea absolută de vot săptămâna viitoare?!

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here