Printre rețetele de dulceață, gem sau compot de căpșuni, poți prepara și rețete de băuturi, cu sau fără alcool. Poți prepara sirop și nectar, dar și căpșunată sau lichior de căpșuni. Este o băutură fină și frumos colorată, cu gust aromat și o tentă de alcool.
Lichiorul preparat în casă este mult mai sănătos pentru că deții controlul total al ingredientelor. Îl poți prepara din fructe bine coapte, dar și din plante aromate și din anumite flori. Lichiorul de trandafiri este unul dintre cele mai gustoase și mai aromate. Mai poți prepara lichior și din flori de salcâm sau de soc, dar și din alte flori care sunt comestibile. Descoperă aici cum poți prepara la tine acasă rețeta de lichior de zmeură sau zmeurată.
În continuare, îți oferim rețeta completă pentru lichior de căpșuni denumit popular și ”căpșunată”.
După ce oră e recomandat să nu mai consumi cofeină pentru un somn odihnitor, sfaturile specialiștilorCăpșunată sau lichior de căpșuni – Ingrediente2 kg căpșuni coapte600 – 750 gr zahărsucul de la o lămâie750 ml alcool de 60° Celsius.Rețeta lichiorului de căpșuni – Mod de preparare
Mai întâi, te vei ocupa de pregătirea căpșunilor, etapa cea mai complexă a rețetei și care necesită mai mult timp. Pune căpșunile într-o sită și toarnă apă rece peste ele pentru a îndepărta toate impuritățile. Nu le îndepărta codițele și frunzele înainte de a le spăla pentru că există riscul ca fructele să rețină apă în interiorul lor. După ce le-ai spălat, lasă-le în sită să se scurgă bine. Apoi, după ce s-au scurs complet poți să le îndepărtezi frunzele și codițele.
Alternative la consumul de cafea prin care îți poți crește energia în mod sănătos. De ce le recomandă specialiștiiCum prepari căpșunată sau lichior de căpșuni
Pentru ca aroma lichiorului să fie cât mai intensă, este recomandat să îndepărtezi și partea albă de la capetele superioare ale căpșunilor. Folosește doar partea coaptă și frumos colorată. Cântărește căpșunile după ce le-ai curățat, pentru a respecta întocmai cantitățile rețetei.
Pregătește un borcan de sticlă de 3-4 litri pe care îl speli bine cu apă și detergent, îl clătești foarte bine și îl ștergi pentru a nu rămâne pe el nicio picătură de apă. Pune în borcan straturi alternative de căpșuni și de zahăr. Urmărește ca ultimul strat să fie de zahăr pentru a acoperi căpșunile. Stoarce și sucul de la o lămâie peste căpșunile cu zahăr din borcan. Sucul de lămâie este și un bun conservant, dar va ajuta și la intensificarea culorii siropului de căpșuni.
Peste borcan, așază un tifon curat, apoi pune capacul acestuia, dar nu îl închide ermetic. Pune borcanul cu căpșuni și zahăr la loc mai luminos, dar direct în soare. Lasă-l acolo timp de o zi sau două, ori până când se topește tot zahărul și se formează sirop de căpșuni în borcan.
Pe parcursul acestui interval de timp mai agită ușor borcanul, pentru a ajuta căpșunile să se amestece bine cu zahărul și a se macera mai rapid.
Când se adaugă alcoolul
Când se formează mult sirop de căpșuni în borcan și zahărul este complet dizolvat, poți adăuga alcoolul. După adăugarea alcoolului, așază din nou tifonul peste borcan și închide ușor capacul peste el. Nu îl închide nici de data aceasta ermetic. Lasă căpșunile la macerat în alcoolul amestecat cu sirop pentru 7-10 zile, la loc răcoros.
Citește continuarea aici
Înghețată de căpșuni cu lapte condensat. Deliciul garantat al verii