Se poate întâmplă din cauza unor experiențe negative din trecut, a unei stime de sine scăzute, a presiunilor societății de a te integra sau a sentimentului că nu ești suficient de bun. Teamă de respingere te poate face să eviți situațiile sociale, să cauți în mod constant reasigurare din partea celorlalți.  

Este posibil să fii mereu „în garda” dintr-un motiv simplu: vrei să fii pe placul tuturor.

Există mulți factori de stres, iar dorința de a mulțumi pe toată lumea este extrem de comună, mai ales în rândul femeilor. Te-ai simțit vreodată speriată de faptul că cineva te-ar putea respinge sau dezaprobă? Dacă da, nu ești singură. Acest sentiment se numește frică de respingere și este o experiență comună pentru mulți oameni.

Teamă de respingere se poate manifestă în diferite moduri

Evitarea situațiilor sociale: eviți situațiile în care ai putea fi respinsă, cum ar fi adunările sociale sau interviurile de angajare.

Dificultăți de afirmare: îți este greu să te aperi, să vorbești pentru ține sau să-ți stabilești limitele.

Nevoia constanța de aprobare și reasigurare: poți caută în mod constant validarea și aprobarea din partea altora.

Perfecționism: cauți mereu să eviți posibilitatea de a face greșeli.

Imagine de sine negativă: ai o imagine de sine negativă și poți să crezi că ești  nedemnă de a fi iubita.

Comportamente de mulțumire a oamenilor: vei  face tot posibilul pentru a-i mulțumi pe ceilalți, punând adesea propriile nevoi și dorințe pe ultimul loc.

Sensibilitate la critică: chiar și critică constructivă, prietenoasă sau feedback-ul  pot fi greu de gestionat. Iei totul personal și să te simți rușinată sau jenată.

Dificultatea de exprimare: este o provocare să-ți exprimi deschis sentimentele, gândurile, valorile și emoțiile, deoarece te temi de respingere.

De ce apare teama de respingere?

Se poate întâmplă din cauza unor experiențe negative din trecut, a unei stime de sine scăzute, a presiunilor societății de a te integra sau a sentimentului că nu ești suficient de bun. Teamă de respingere te poate face să eviți situațiile sociale, să cauți în mod constant reasigurare din partea celorlalți.

În plus, dacă ai teamă de abandon, vei fi atentă să nu-ți superi partenerul, de teamă să nu te părăsească.

Dacă ai o puternică frică de confruntare, această e strâns legată de frică de respingere. Nu ai curajul de a-ți face vocea auzită sau de a-ți apară drepturile pentru că nu vrei să superi pe cineva.

La un anumit nivel, toate acestea se rezumă la teamă de eșec. Nu vrei să greșești, pentru că ai decis, la nivel emoțional, într-un punct al vieții tale, că a greși este cel mai rău lucru pe care îl poți face. Poate ți s-a arătat, în familie sau în mediul în care ai crescut, că nu meriți să fii iubita dacă dai greș.

Legătură dintre teama de respingere și stres

Mintea ta poate fi cel mai mare dușman al tău atunci când vine vorba de teamă de respingere.

De exemplu, ai putea spune: „Vor rade de mine” sau „Mă voi face de ras”.

Ai nevoie să te ferești de anumite situații în permanentă, ceea ce reprezintă un mare factor de stres. În loc să trăiești viață în mod natural și să iei pe rând fiecare experiență care apare, faci eforturi pentru a nu ajunge în anumite ipostaze.

Poate ai ratat multe oportunități pentru că ți-a fost frică de eșec. Poate ai tăcut de multe ori, pentru că ai avut o teamă de confruntare. Poate că teamă de abandon este strâns legată de frică de respingere. Toți acești factori sunt strâns legați de stres și îți vor obosi mintea.

Așa apare burnout-ul, un punct în care epuizarea psihică este atât de puternică, încât îți afectează viață de zi cu zi. E important să-ți evaluezi zilnică sănătatea fizică și mintală, pentru a cere ajutor înainte să ajungi în acest punct.

SURSA

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here