Aproape toți românii utilizatori de gadgeturi s-au întâlnit cu denumirea Wi-Fi, însă foarte puțină lume știe de unde vine aceasta.
Conform Statista, 66% din populația mondială are acces la internet. Cu toate acestea, puțini știu ce înseamnă denumirea Wi-Fi. Aproximativ 5,35 miliarde de oameni folosesc Wi-Fi zilnic la nivel global, fie că este vorba de muncă sau de navigarea pe rețelele sociale. În ciuda popularității, semnificația denumirii Wi-Fi rămâne necunoscută pentru mulți.
Wi-Fi nu este un acronim și nu înseamnă nimic. Conform lui Phil Belanger, membru fondator al Wi-Fi Alliance, „Wi-Fi nu înseamnă nimic. Nu este un acronim. Nu are nicio semnificație”. Denumirea Wi-Fi a fost creată de firma de marketing Interbrand, care a fost însărcinată să găsească un nume memorabil pentru standardul tehnic IEEE 802.11.
Cum a apărut denumirea Wi-Fi?
Wi-Fi a fost ales dintr-o listă de zece nume propuse de Interbrand. Termenul IEEE 802.11 era considerat prea tehnic și neatrăgător pentru publicul larg. Numele Wi-Fi a fost preferat pentru asemănarea sa cu „hi-fi” (high fidelity), un termen deja cunoscut care sugera o conexiune de înaltă calitate.
Interbrand a explicat: „Am propus numele Wi-Fi deoarece clienții ne-au spus că asemănările cu conceptul deja bine înțeles „hi-fi” i-a ajutat să înțeleagă conceptul. Numele reflectă că, chiar și fără cabluri, Wi-Fi oferă o conexiune de înaltă calitate, fără pierderi, oriunde te duci”.
Multe persoane cred că Wi-Fi este un joc de cuvinte pentru „wireless fidelity”. Acest mit a fost alimentat de faptul că, la început, Wi-Fi Alliance a folosit sloganul „The Standard for Wireless Fidelity” pentru a face denumirea mai ușor de acceptat. Belanger a explicat: „Singurul motiv pentru care auziți ceva despre Wireless Fidelity este că unii dintre colegii mei erau speriați. Nu înțelegeau brandingul sau marketingul. Nu-și puteau imagina folosirea numelui Wi-Fi fără a avea un fel de explicație literală”.