Victoria controversată a unei persoane non-binare la concursul Eurovision readuce în discuție lista așa-numitelor “pronume preferate”. Este vorba despre acele pronume prin care identificăm, de exemplu,  o persoană care nu etste nici bărbat, nici femeie. 

Pronumele preferate (denumite și „pronume preferate privind genul“, „pronume personale“ și „pronume personale privind genul“) sunt pronumele cu care o persoană dorește (sau preferă) să i se adreseze ceilalți. Până de curând, în cazul unei persoane al cărei gen nu este cunoscut sau nu este necesar să fie precizat, se folosea pronumele „el“ în sens generic, scrie Tribuna.

În ultimele decenii, unii au sugerat înlocuirea termenului generic „el“ cu „el sau ea“, o combinație între ele, sau chiar cu pluralul „ei“ în sens singular.

Unele persoane care se identifică drept „non-binare“ (care pretind că nu sunt nici bărbați, nici femei) folosesc „ei“ ca pronume preferat.

Reacţia purtătorului de cuvânt al BOR, după Eurovision: Victoria lui Nimeni (Nemo), una zdrobitoare asupra firescului

Unele persoane vor folosi o combinație de pronume diferite. Ei pot adopta chiar mai multe seturi de pronume care se pot schimba de la un moment la altul, în decursul timpului sau în funcție de context. Unele pronume sunt concepute chiar pentru a comunica identități non-umane.

Elveția a câștigat concursul muzical Eurovision 2024 printr-un artist non-binar. Controverse uriașe în marea finală

 

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here