Crema de zahăr ars sau “creme Brulee” este unul dintre deserturile vedetă ale bucătăriei franceze. Când vine vorba să fie preparat acasă, multe gospodine evită, de teamă că o serie de manevre ceva mai complicate pot compromite rezultatul final. Cu toate acestea, dacă sunteți atenți și ați pregătit totul cu grijă, riscul unu eșec este destul de mic. 

Pentru a face o creme brulee ca-n Franța aveți nevoie de următoarele ingrediente:

500 ml smântână lichidă (pentru frișcă),

1 păstaie de vanilie (sau 1 lingură de esență de vanilie),

5 gălbenușuri de ou,

100 g zahăr,

un praf de sare,

50 g zahăr brun sau zahăr cristalizat pentru caramelizat.

PREPARARE 

Încălzește smântâna la foc mediu, dar nu o lăsa să fiarbă, ci doar până când începe să facă aburi și să se încălzească bine. Dacă folosești păstaie de vanilie, lasă amestecul să fiarbă la foc mic timp de 5 minute, pentru a extrage aromele vaniliei din semințele păstăii.

Într-un bol separat, bate gălbenușurile de ou cu zahărul și un praf de sare, folosind un tel sau un mixer. Amestecul trebuie să devină ușor pufos și de un galben deschis. 

După ce smântâna a fost încălzită, adaugă treptat câte puțin din smântâna fierbinte în amestecul de ouă și zahăr, amestecând continuu. Acest proces se numește „temperarea” ouălor, care previne coagularea acestora. Este important să adaugi smântâna în mod treptat, pentru a menține temperatura ouălor constantă și a evita formarea de cocoloașe. După ce ai încorporat toată smântâna, amestecă bine pentru a obține o cremă uniformă.

Coacerea cremei și caramelizarea zahărului

Preîncălzește cuptorul la 150°C. Umple formele (ideal de ceramică sau porțelan), cu amestecul de cremă. Aceste forme trebuie să fie plasate într-o tavă de coacere adâncă, iar apoi umple tava cu apă fierbinte până la jumătatea înălțimii formelor, în așa-numita „bain-marie”, care ajută la coacerea uniformă a cremei și previne formarea de crăpături.

Coace Creme Brulee în cuptor timp de 35-40 de minute sau până când crema se fixează, dar este încă ușor tremurândă la mijloc.

După ce crema este coaptă, las-o să se răcească la temperatura camerei timp de aproximativ 30 de minute, iar apoi la frigider, ideal pe durata nopții.

Înainte de a servi, presară un strat subțire de zahăr brun sau zahăr cristalizat pentru fiecare porție de Creme Brulee. Folosind un arzător cu flacără mică (sau funcția de grill a cuptorului), caramelizează zahărul până când acesta se topește și devine auriu și crocant. Acest strat de caramel este esențial pentru textura și gustul caracteristic al desertului. Dacă folosești cuptorul, pune formele sub grill pentru câteva minute, având grijă să nu le arzi.

 

Lasă Creme Brulee-ul să se răcească câteva minute după caramelizare, pentru ca stratul de zahăr să se întărească complet. Servește desertul imediat, pentru a te bucura de contrastul dintre crema fină și stratul crocant de caramel.

 

Creme Brulee, rețetă din tradiția culinară franceză, este un desert care combină perfect cu dulceața vaniliei cu textura cremoasă a cremei și crocantul caramelului.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here