Atunci când condițiile meteo sunt nefavorabile, este foarte important ca șoferii să adapteze viteza la starea drumului. Dar, cât de mult trebuie redusă viteza? 

Legea rutieră nu stabilește exact care este viteza maximă în caz de ploaie sau vizibilitate scăzută. În schimb, obligă șoferii ca, atunci când sunt precipitații sau fenomene meteo periculoase, să reducă viteza de deplasare.

 Care sunt limitele de viteză pe drumurile din România

Limitele de viteză admise în România sunt:

130 km/h pe autostradă;120 km/h pe drumurile expres;100 km/h pe drumurile europene;90 km/h pe celelalte categorii de drumuri (naționale sau județene);50 km/h în localitate.

În anumite zone, limita de viteză poate fi mai mare sau mai mică, în funcție de decizia luată de administratorul drumului.

De exemplu, pe un drum național, viteza maximă poate fi redusă la 50 km/h în apropierea trecerilor de pietoni. Sau chiar la 30 km/h, în aceeași zonă, dar în interiorul unei localități.

Viteza maximă pe ploaie: Cu 50 km/h mai mică decât în mod normal

„Conducătorul de vehicul este obligat să reducă viteza, dacă prevede un pericol […] pe timp de ceaţă, ploaie torenţială sau ninsoare abundentă”, stabilește Art. 158 (j), din legea circulației.

Legea permite administratorilor locali, regionali sau naționali de drumuri să impună limite de viteză și în funcție de condițiile meteo.

De exemplu, pe autostrada București-Pitești, atunci când plouă, viteza maximă legală este de 80 km/h.

Astfel, un conducător auto care rulează cu 130 km/h, în condiții de ploaie, chiar dacă respectă limita generală de viteză, riscă să fie amendat pentru că nu respectă limita impusă de condițiile meteo.

Aceste limite sunt impuse pentru a preveni producerea unor accidente rutiere. Conform specialiștilor, în caz de condiții meteo nefavorabile, această viteză maximă, de 80 km/h, este sigură pentru a putea controla mașina și a opri în condiții de siguranță în caz de urgență.

 Cât este amenda pentru depășirea vitezei legale pe ploaie

Depășirea vitezei legale se sancționează cu amendă și, în anumite cazuri, cu suspendarea permisului de conducere. Pentru depășirea vitezei se aplică sancțiuni cuprinse între 2 și 20 de puncte de amendă:

10 – 20 km/h: 2-3 puncte de amendă;21 – 30 km/h: 4-5 puncte de amendă;31 – 40 km/h: 6-8 puncte de amendă;41 – 50 km/h: 9-20 puncte de amendă;peste 50 km/h : 9-20 de puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.peste 70 km/h : 9-20 de puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.

Începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea unui punct de amendă este de 165 de lei.

Așadar, dacă pe timp de ploaie un conducător auto circulă cu o viteză de peste 130 km/h pe autostrada București-Pitești, riscă să rămână fără permis auto. În plus, va fi amendat cu până la 3.300 de lei pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h a limitei de viteză.

Pentru că, deși viteza maximă este de 130 km/h pe autostradă, aceasta e redusă la 80 km/h în condiții de precipitații și vizibilitate redusă.

SURSA

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here