Consumul a peste patru ceşti de cafea cu cofeină pe zi este asociat cu un risc cu 17% mai scăzut de cancer la nivelul capului şi al gâtului, în special la nivelul cavităţii bucale şi al orofaringelui. Consumul de ceai are efecte mixte: o ceaşcă pe zi este asociată cu un risc mai scăzut de cancer, dar mai mult de o ceaşcă pe zi creşte riscul de cancer laringian. Studiul evidenţiază rolul potenţial al compuşilor bioactivi din ceai şi cafea în reducerea riscurilor de cancer, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru confirmare.
Un nou studiu arată că consumul de ceai şi cafea poate fi asociat cu un risc redus de cancer la nivelul capului şi gâtului, scrie The Guardian. Cercetătorii au analizat date din 14 studii realizate în Europa, America de Nord şi America Latină, care au implicat 9.548 de persoane cu cancer şi 15.783 fără. Constatările sugerează o legătură protectoare între aceste băuturi şi anumite tipuri de cancer, deşi cauzalitatea nu a fost dovedită.
Consumul a mai mult de patru ceşti de cafea cu cofeină pe zi a fost asociat cu un risc global cu 17% mai scăzut de cancer la nivelul capului şi gâtului, în special la nivelul cavităţii bucale şi al orofaringelui, partea gâtului situată imediat în spatele gurii.
Chiar şi cafeaua decofeinizată a fost asociată cu un risc redus de cancer al cavităţii bucale. Consumul de ceai a avut rezultate mixte: consumul a până la o ceaşcă pe zi a fost asociat cu un risc cu 9% mai scăzut de cancer la nivelul capului şi gâtului, în special în zona inferioară a gâtului.
Totuşi, consumul a mai mult de o ceaşcă pe zi a fost asociat cu un risc cu 38% mai mare de cancer laringian, posibil din cauza unei probabilităţi crescute de reflux gastroesofagian, care este legat de acest tip de cancer.
Citește continuarea aici.