România este una dintre țările europene care se poate mândi cu un patrimoniu floricol deosebit, care stârnește admirație. Așadar, care sunt cele mai rare flori din țara noastră și unde le găsim?
Cele mai rare flori din România sunt: laleaua pestriță ,bujorul românesc,floarea de colț și papucul doamnei. Vorbimdespre specii protejate, pe care le puteți fotografia, dar nu trebuie să le rupeți.
Martie este luna în care înfloreşte Laleaua pestriţă. Ea se găseşte într-un singur loc în România – şi mai exact în Geoparcul Platoul Mehedinți. Cunoscută local și sub denumirea de „Planta şah”, laleaua pestriță rezistă cel mult 14 zile, iar dimensiunea ei nu depășește 20 de centimetri.
Pădurarii păzesc laleaua pestriță din Pădurea BotorogiBujorul
Bujorul românesc care a fost inclus pe lista plantelor ocrotite înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial. Planta poate fi întâlnită în Oltenia, dar și în Dobrogea şi se deosebește de Bujorul de grădină prin faptul că floarea are mai puține petale, iar frunzele sunt mai adânc sectate, scrie GdS.
Floarea de colț
Poate cea mai cunoscută dintre florile din România care sunt ocrotite de lege este Floarea de colţ. Aceasta crește în Munții Carpați, pe versanții abrupți și însoriți.Flora ţării noastre cuprinde şi specii rare de orhidee. Printre ele se regăsesc Sângele voinicului şi Papucul doamnei. Aceasta din urmă se află pe primul loc în lista plantelor ocrotite de lege.
Pe 5 martie este ziua florii de colț.