Pâine este unul dintre cele mai vechi și mai răspândite alimente din lume. Cu toate acestea, susțin specialiștii, cele de supermarket tind să se încadreze în categoria alimentelor ultraprocesate și conțin adesea săruri și zaharuri adăugate.
Donna Peters, medic nutriționist, susține că „nu toate pâinile sunt egale, ele variază enorm în ceea ce privește gustul și valoarea nutritivă”.
„Alte opțiuni, cum ar fi pâinea autentică cu aluat acru, cu semințe de in sau pâinea de secară sunt fabricate cu procesare minimă. Ele sunt mai bogate în nutrienți, ceea ce le face mai benefice pentru sănătatea noastră”, spune dr. Peters.
Nutriționistul Kayla Daniels susține că „pâinea proaspăt coaptă cu ingrediente minime (făină, apă, drojdie, sare) nu este ultraprocesată”.
Pâinea albă
„Pâinea albă este fabricată din făină rafinată și are un conținut scăzut de nutrienți, inclusiv fibre (conține aproximativ 0,6 g pe felie, în timp ce toți ar trebui să consumăm 30 g pe zi, conform recomandărilor guvernului) și conține, de obicei, zahăr adăugat, sare și conservanți”, explică Peters.
Prin urmare, consumul de pâine albă poate duce la creșteri ale glicemiei, ceea ce, potrivit lui Peters, poate avea un impact negativ asupra nivelului de energie, a dispoziției, a controlului greutății și chiar asupra sănătății pe termen lung.
Pâine integrală sau din cereale integrale
Pâinea integrală este făcută din făină integrală de grâu, ceea ce înseamnă că bobul cerealelor rămâne intact la fabricarea făinii pentru pâine. Pentru alte tipuri de făină se îndepărtează și tărâțele din boabele de cereale la fabricare, ceea ce elimină vitaminele, mineralele, fibrele și fitonutrienții importanți, care previn deteriorarea celulelor.
Citește continuarea aici.