Care sunt florile ocrotite prin lege, în România. Riști să fii sancționat dacă le rupi. 1. Flori protejate de lege în România – Floarea de colţ

Numită şi florea reginei sau siminic,a fost declarată monument al naturii din 1933. Creşte pe stâncile calcaroase,pe versanţi abrupţi sau pe pajişti montane. Din Munţii Bucegi până-n Ceahlău,poţi avea şansa de a o întâlni. În Munţii Apuseni,florea răsare la cea mai mică altitudine din Europa (600 m). În tradiţia populară,reprezintă simbolul dragostei şi al purităţii sufleteşti. Dacă o zăreşti,nu o culege! Sau,dacă nu rezişti ispitei,rupe doar partea aeriană a plantei,lăsând rădăcina care poate reînflori în sezonul următor. 

2. Garofiţa Pietrii Craiului

Când zici Garofiţa Pietrii Craiului,îi rosteşti automat şi muzicala denumire în latină,Dianthus callizonus. Iubitorii muntelui o cunosc bine şi o preţuiesc,pentru că este o specie endemică,unică în lume – adică creşte doar pe teritoriul restrâns al acestui lanţ muntos,calcaros,din ţara noastră. A fost descoperită de doi botanişti ardeleni,însă originea ei exactă nu este cunoscută nici astăzi. Tulpina are o singură floare-o corolă rozalie,formată din 5 petale dantelate la partea exterioară.  De planta respectivă se leagă o mulţime de legende. Ocroteşte-o dacă o zăreşti – adică,nu o culege!

3. Flori protejate de lege în România – Papucul Doamnei

În întreaga Europă,Papucul Doamnei este pe cale de dispariţie – iar în multe zone nu mai creşte deloc. Se numără printre primele,pe lista plantelor protejate de lege. La noi,planta e apărată din 1938,prin Decret Regal. Asta nu-i împiedică însă pe amatorii de suvenire să o culeagă fără milă. Creşte în umbra pădurilor de fag,pe coaste însorite,pe terenuri calcaroase. Tulpina ei poartă o floare unică,galbenă cu rubiniu,asemănătoare unui papuc regal. Mai poate fi întâlnită în prezent doar pe crestele din Bucegi,Ceahlău,Făgăraş şi Retezat.

4. Bujorul românesc

Este o altă specie endemică,întâlnită numai în pădurile din Dobrogea şi,izolat,în Oltenia şi în sudul Moldovei. Floarea roşie are mai puţine petale decât bujorul de grădină. Specia e protejată de lege din perioada interbelică. Poţi s-o admiri în toată splendoarea ei în Parcul Natural Comana din judeţul Giurgiu.

 

5. Flori protejate de lege în România – Nufărul termal

Este o specie endemică,care creşte numai în apele călduţe ale pârâului Petea,din zona Băilor Felix (lângă Oradea). Nufărul termal a fost descoperit în 1789. A fost declarat monument al naturii în 1931. Creşte şi în centrul staţiunii Băile Felix,într-o rezervaţie naturală care mai cuprinde lotuşi,broaşte ţestoase. Nuferii au culoarea alb-gălbuie şi un parfum discret  – a nu fi confundaţi cu lotuşii roz! Spre deosebire de alte flori,nuferii termali se deschid seara şi se închid dimineaţa,în jurul orei 10.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here