Care sunt preparatele tradiționale pe care trebuie să le gătești sâmbătă, 22 februarie, când sunt de Moșii de iarnă. Moșii de iarnă, sâmbătă 22 februarie 2025

Moșii de iarnă 2025 au o semnificație deosebită în calendarul ortodox, deoarece ei anunță Duminica Înfricoșatei Judecăți și începutul Postului Mare. În multe regiuni din țară, ziua în care se pomenesc moșii de iarnă 2025 este cunoscută drept sâmbăta părinților, iar tradiția spune că trebuie pregătite anumite preparate ritualice, pe lângă tradiționala colivă.

Calculată în funcție de data Paștelui, sâmbăta dedicată moșilor de iarnă va fi în ziua de 22 februarie 2025.

Moșii de iarnă 2025 este praznicul care precede Duminica Înfricoșatei Judecăți, duminica în care biserica a stabilit Lăsata Secului de carne. Astfel, moșii de iarnă 2025, cu toate obiceiurile și tradițiile lor, îi ajută pe creștini să intre în Postul Paștelui și să se pregătească sufletește prin ajunare și rugăciuni pentru Învierea Domnului.

În multe zone din țară, sâmbăta morților din luna februarie, care precede Postul cel Mare, este cunoscută drept ”sâmbăta părinților”. Alături de moșii de toamnă, care se vor ține în anul 2025 pe data de 1 noiembrie, moșii de iarnă 2025 reprezintă ”moșii cei mai mari de peste an”.

Conform tradiției, sâmbăta morților de iarnă este singurul mare praznic în care se împarte carne. În popor li se mai spune moșilor de iarnă și moșii de piftii, pentru că este o adevărată tradiție să se pregătească mici vase cu piftie de porc și să se împartă în amintirea părinților și bunicilor.

Așadar, pe lângă tradiționala colivă, este aproape obligatoriu să pregătești piftie de porc sau de curcan, deoarece ea are o semnificație aparte.

Este ultima zi în care se mai consumă piftie, o delicatesă pe care românii o pregătesc pentru masa de Crăciun și care era asociată din vechime cu sărbătorile mari de iarnă. Moșii de iarnă fiind ultimul praznic la care se mai mănâncă preparate din carne, piftia a devenit o adevărată tradiție. Nu trebuie să uităm nici de sarmale, deoarece și ele se pregătesc în mod ritualic la moșii de iarnă.

Așadar, pe lângă tradiționala colivă, este aproape obligatoriu să pregătești piftie de porc sau de curcan, deoarece ea are o semnificație aparte.

Alături de colivă, se mai aduce la biserică un alt vas în care se pun bucate din toate mâncărurile pregătite pentru pomană. De obicei, gospodinele pregătesc la moșii de iarnă 2025 piftie de porc, bucăți de friptură de porc sau de pasăre cu pilaf, orez cu lapte, plăcinte cu brânză, colaci și mere sau prăjituri. În Transilvania, gospodinele dau de pomană chec cu mere, iar în Bucovina, pregătesc plăcinte cu brânză dulce.  

Toate aceste vase trebuie însoțite de un pahar de vin roșu și de o lumânare. În zona Moldovei se mai dă de pomană și un prosop sau un ștergar de bucătărie, alături de bucate. 

Întotdeauna, când se dă un vas cu mâncare de pomană se aprinde lumânarea, lumina ei reprezentând sufletul celor adormiți care așteaptă pe lumea cealaltă, în lumina lui Dumnezeu.

Ce nu trebuie să faci de SÂMBĂTA MORȚILOR. E mare păcat – Obiceiuri pe 4 noiembrie: Moșii de toamnăTradiții și obiceiuri creștinești în sâmbăta morților de iarnă

Cinstea care li se aduce moșilor în popor face cinste tuturor celor care își pomenesc morții. Așa cum spunea Sfântul Ioan Gură de Aur: „Să ne rugăm pentru cei morți, iar dacă cel mort este păcătos, să i se dezlege păcatele; iar dacă este un drept, să câștige prinos de plată și să mijlocească la Dumnezeu pentru noi”.

Datoria oricărui creștin, la moșii de iarnă 2025, este să meargă la biserică și să pregătească din timp câteva farfurii cu pomană. Dar în sâmbăta morților, nimeni nu trebuie să mai gătească, să dea cu mătura sau să facă diverse treburi în gospodărie.

Femeile mai bătrâne din sat spun că, dacă mături prin casă, arunci gunoiul în gura morților, ceea ce reprezintă un mare păcat.

Sâmbăta morților se cinstește prin parastasul de la biserică și pomană, dar și prin rugăciune și odihnă. Femeile nu lucrează, nu spală rufe și nu dau cu mătura. Se spune că cine spală rufe la moșii de iarnă, va tremura tot anul de frig ca piftia.

De altfel este și ultima zi din iarnă în care se mai mănâncă piftie. A doua zi, fiind Lăsata secului de carne, creștinii nu mai pot mânca nici piftie, nici alte preparate din carne. Pot mânca doar ouă și brânză sau lapte. Iar o credință veche spune că, piftia rămasă de la moși, nu se mai păstrează. Ea trebuie aruncată în troaca porcului. Dacă se mai consumă piftie și a doua zi, se întoarce iarna grea cu viscol și nămeți mari care întârzie primăvara!

Moșii de iarnă 2025. Tradiții, obiceiuri și superstiții. Iată ce trebuie să dai de pomană în Sâmbăta morților

sursa text: Libertatea pentru Femei

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here