După expirarea plafonării prețurilor, aproximativ 5 milioane de români se vor confrunta cu facturi semnificativ mai mari pentru energie electrică și gaze naturale. În contextul creșterii anticipate a prețurilor, autoritățile caută soluții pentru a sprijini consumatorii vulnerabili care nu vor putea face față noilor cheltuieli.
Încă nu se știe dacă Guvernul va reintroduce plafonarea prețurilor sau va oferi subvenții suplimentare pentru a ajuta aceste persoane.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a convocat o întâlnire cu reprezentanți ai ANRE, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Ministerului Muncii, precum și cu distribuitorii, pentru a discuta soluțiile posibile. În cadrul ședinței de astăzi, se va decide cine sunt consumatorii vulnerabili și ce forme de sprijin vor fi disponibile pentru aceștia.
Cine va beneficia în continuare de prețuri plafonate
În prezent, aproximativ 2,8 milioane de români beneficiază de o subvenție anuală de 1.400 lei pentru a acoperi parțial costurile cu energia și încălzirea, fiind considerați consumatori vulnerabili. Este încă neclar dacă aceștia vor continua să beneficieze de prețuri plafonate sau dacă vor primi un suport financiar suplimentar din partea statului.
Începând cu 1 aprilie 2025, plafonarea prețurilor la energie și gaze va fi eliminată, iar prețurile vor reveni la nivelul pieței, ceea ce va duce la facturi mai mari pentru mulți români. Conform estimărilor furnizorilor, cei care au un consum mediu lunar de 100 de kilowați/oră vor observa o creștere de aproximativ 30 de lei în factura de energie electrică începând de anul viitor.
În plus, tarifele de distribuție vor crește din cauza investițiilor realizate de distribuitori în infrastructură. Se estimează că, pentru un consum de 100 de kilowați/oră, factura va crește cu aproximativ 8 lei până în anul 2030. Aceste modificări vor influența considerabil costurile pentru consumatorii de energie, accentuând necesitatea unor măsuri eficiente pentru protejarea celor mai afectați.