Comandantul Logisticii Armatei, generalul Cătălin Ștefăniță Zisu, a fost adus, vineri seară, la sediul central al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
DNA a anunțat într-un comunicat că au fost efectuate vineri percheziții domiciliare în 22 de locații situate în București și în județele Ilfov și Giurgiu, dintre care una la sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice sau sediile/punctele de lucru ale unor societăți comerciale.”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2022 – 2023, a unor infracțiuni asimilate celor de corupție, de către funcționari publici și complici ai acestora”, arată DNA.Surse judiciare au precizat, pentru Agerpres, că descinderi au avut avut loc și la Comandamentul Logistic Întrunit al Armatei.Anchetatorii ar avea probe privind săvârșirea mai multor activități infracționale, care ar fi urmărit creditarea în mod nejustificat și nelegal a unei societăți comerciale cu suma de aproximativ 12 milioane de lei, sursele judiciare arătând că ar fi fost vorba despre lucrări referitoare la evacuarea de pământ, moloz și pământ de umplutură, lucrări care nu ar fi fost realizate în realitate.
Procurorii DNA au găsit, la percheziții, peste 2.000 de tablouri și mai multe ceasuri Rolex pe care generalul de trei stele Cătălin Ștefănița Zisu le-ar fi păstrat în locuința unei apropiate.
Printre ceasuri se numără un Rolex Daytona care ar costa peste 60.000 de euro.
La percheziții ar fi fost descoperite, de asemenea, acte ale unor proprietăți din Turcia.
Generalul ar fi păstrat aceste documente la birou, într-o încăpere, dar, după ce procurorii DNA au solicitat documente în urmă cu șase luni, le-ar fi mutat la în locuința unei apropiate.
Tablourile vor fi duse la DNA pentru a fi expertizate de MNAC.
Ce avere are generalul cu 3 stele Cătălin Zisu, percheziționat de DNA pentru fraudă
Potrivit procurorilor, la mijloc ar fi vorba despre un dosar de fraudă. Generalul milionar ar fi trecut în contract sume fictive pentru lucrările de la Cimitirul Militar Ghencea. Valoarea totala a investitiilor in acest contract se ridica la peste 44 de milioane de lei, cu aproximativ 12 milioane mai mut decat prevedea contractul initial pentru aceste cheltuieli. Generalul zisu ar fi umflat fictiv aceste sume din pix mai ales ca unele lucrari nici macar nu au fost efectuate.
Doar în anul 2024, firma ar fi încheiat 68 de contracte în valoare de peste 745 de milioane de lei.
Anchetatorii suspectează comiterea unor fapte grave de abuz în serviciu și fals, iar în dosar este implicat și fiul generalului. În total, 21 de persoane vor ajunge rând pe rând în fața procurorilor DNA pentru a da explicații.
De-a lungul timpului, numele generalului Zisu a fost asociat cu numeroase afaceri și tranzacții suspecte. Încă din anii ’90, acesta a fost apropiat de oameni politici și de afaceriști cu influență.Una dintre cele mai controversate situații îl leagă de clubul Steaua București. Surse din lumea sportului l-au acuzat că ar fi controlat din umbră activitatea clubului și ar fi influențat decizii esențiale.
Cătălin Zisu este unul dintre cei mai importanţi comandanţi din structurile Armatei Române, ocupându-se de Logistica MApN. Gradul de general i-a fost acordat la 37 de ani, fiind cel mai tânăr general din armata română. În 2006, a obţinut titlul de doctor de la Gabriel Oprea, iar preşedintele de atunci, Traian Băsescu, i-a conferit şi a doua stea de general în 2007. A treia stea a primit-o în 2011.În august 2012, după ce a devenit premierul României, Victor Ponta l-a numit, prin decizie, pe Zisu în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.