Corina Cușa, profesoară de Limba și literatura română la o școală gimnazială din Constanța, spune că vacanța de vară este momentul perfect pentru ca elevii să ia o pauză de la școală și să se bucure de o „igienă mintală” necesară. Pauza de la învățat: Benefică pentru elevi

Cadrul didactic subliniază importanța unei pauze de la activitățile școlare pentru elevi, comparând nevoia lor de relaxare cu cea a adulților în timpul concediilor. „Nu cred că a pierde pentru o anumită perioadă legătura cu școala este ceva rău. Gândiți-vă la adulții care simt nevoia de a se detașa de îndatoririle de serviciu. Nu cred că vreunui adult, când pleacă în concediu, i-ar plăcea să se gândească sau să-și ocupe timpul cu rezolvarea unor sarcini de serviciu. Este vorba de o igienă mintală firească. Nu credeți că și copiii au nevoie de așa ceva?,” afirmă profesoara, informează Adevărul.

Elevii petrec adesea ore îndelungate în școală și făcând teme, uneori comparabil cu programul de muncă al unui adult. În acest context, Corina Cușa susține că vacanța ar trebui să fie un timp de detașare completă de la activitățile școlare pentru a preveni epuizarea.

Recapitularea materiei: Suficientă pentru reîmprospătare

În ultimele săptămâni ale anului școlar, profesorii se concentrează pe recapitularea și sistematizarea materiei, iar în primele săptămâni ale noului an școlar, se face actualizarea cunoștințelor din anul precedent. „Mie, personal, îmi este suficient asta, ca să mă asigur că elevii mei au cunoștințele și deprinderile de lucru, astfel încât să ajungem împreună la un alt nivel. Lucrurile învățate temeinic nu se uită,” adaugă profesoara.

În timpul vacanței, profesorii recomandă lecturi adecvate nivelului de vârstă și maturității elevilor. „Pentru vacanță, profesorii recomandă lecturi în funcție de nivelul de vârstă și de maturitate ca cititor al elevilor cărora li se adresează, punându-le la dispoziție o listă cu titluri de cărți. Câteva obligatorii, cele mai multe la alegere,” explică profesoara de limba română.

Încurajarea lecturii este esențială, iar oferta de literatură pentru copii și adolescenți este din ce în ce mai variată. Profesoara povestește că acum șase ani a implicat cei mai pasionați cititori dintre elevii săi în realizarea listelor de cărți recomandate și i-a încurajat să împărtășească experiențele lor de lectură cu colegii mai mici.

Importanța promovării lecturii

„Nu este chiar ușor să convingi un adolescent să citească, dacă nu are de mic acest “microb”. Unii părinți așteaptă minuni din partea profesorilor, în condițiile în care ei înșiși nu reușesc să-i facă să renunțe la statul cu ochii în telefon sau în tabletă. Dar lupta pentru citit nu trebuie abandonată. Stă în puterea profesorilor să găsească noi și noi mijloace prin care să stimuleze gustul pentru lectură al elevilor,” subliniază Corina Cușa.

Vacanța de vară ar trebui să fie o perioadă de relaxare și deconectare pentru elevi, timp în care să își reîncarce bateriile pentru noul an școlar. Totodată, lectura rămâne o activitate importantă, iar profesorii și părinții trebuie să colaboreze pentru a cultiva acest obicei benefic în rândul copiilor.

 

 

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here