Beneficiile salariale reprezintă un instrument esențial pentru optimizarea resurselor umane, anumite categorii oferind avantaje fiscale și motivaționale atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. 

Aceste beneficii, variind de la cadouri simbolice la planuri complexe de tip Stock-Option, contribuie semnificativ la retenția și satisfacția angajaților, optimizând în același timp costurile salariale.

Este adevărat că avantajele salariale scutite de impozit și contribuții sunt mai atractive pentru angajatori, deoarece optimizează costurile cu salariile pentru companii. Aceste beneficii permit companiilor să ofere pachete salariale competitive fără a crește semnificativ costurile totale. Pe de altă parte, beneficiile care sunt asimilate veniturilor salariale și, prin urmare, sunt subiect de impozit pe venit de 10% și contribuții sociale, sunt mai puțin utilizate de companii în pachetele salariale, deoarece cresc costurile totale pentru angajatori.

Este important pentru angajatori să găsească un echilibru între oferirea de beneficii atractive pentru angajați și menținerea costurilor salariale la un nivel optim.

În categoria beneficiilor salariale scutite atât de impozit pe venit de 10%, cât și de la plata contribuțiilor sociale, putem menționa următoarele:

1. Cadouri de sărbători pentru angajați și pentru copiii minori ai acestora

Cadourile în bani sau în natură, inclusiv tichetele cadou oferite cu ocazia sărbătorilor precum Crăciunul, Paștele, 1 Iunie (doar pentru copiii minori ai angajaților) sau 8 Martie (doar pentru salariate), în limita a 300 lei per beneficiar, pentru fiecare ocazie în parte reprezintă venituri neimpozabile, fiind scutite și de la plata contribuțiilor sociale obligatorii. Sumele până la această limită sunt neimpozabile, dar orice depășire a acestei sume este supusă impozitului pe venit și contribuțiilor sociale. Aceste beneficii trebuie să fie prevăzute în contractele de muncă sau în regulamentul intern al companiei și sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, în limita a 5% din cheltuielile salariale.

2. Petrecerea de Crăciun

Petrecerile de Crăciun oferite angajaților pot fi considerate cadouri în natură, scutite de impozit pe venit și contribuții sociale, în limita a 300 lei per salariat, dacă sunt prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, Regulamentul Intern sau în contractul individual de muncă. Orice valoare care depășește acest plafon este considerată venit salarial și este supus impozitului pe venit (10%) și contribuțiilor sociale obligatorii. Totuși, în condițiile în care nu există o prevedere concretă în politicile interne ale companiei, că scopul petrecerii de Crăciun este de a acorda sub această formă salariaților proprii un cadou cu această ocazie, opinăm că o abordare fiscală prudentă este de a considera contravaloarea petrecerii de Crăciun venit salarial, subiect al impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale obligatorii.

3. Beneficii pentru evenimente familiale speciale

Sumele oferite cu titlu de ajutor din partea companiei pentru anumite ocazii prevăzute de Codul Fiscal, cum ar fi nașterea unui copil, ajutorul pentru boli grave și incurabile, ajutorul pentru deces, reprezintă venituri salariale neimpozabile, dacă sunt prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, Regulamentul Intern sau în contractul individual de muncă. Conditiile de acordare, precum și valoarea acestor ajutoare pentru evenimente speciale trebuie stabilite prin contractul colectiv sau individual de muncă sau regulament intern, iar documente justificative trebuie anexate la cererea de acordare înaintată de salariat.

4. Vouchere pentru wellbeing-ul angajaților

Pentru contravaloarea serviciilor turistice sau de tratament, inclusiv transportul, oferite angajaților și membrilor familiei acestora în timpul concediului, limita anuală neimpozabilă este stabilită la valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în care au fost acordate (în 2024 câștigul salarial mediu brut fiind de 7.567 de lei). Acest beneficiu este netaxabil atât din perspectiva contribuțiilor sociale obligatorii, cât și a impozitului pe venit, dacă este prevăzut în contractul de muncă sau regulamentul intern, în limita anterior prevăzută. Documentele justificative trebuie să demonstreze utilizarea sumei pentru scopurile declarate în perioada concediului.

Multe companii oferă și abonamente pentru activități sportive, facilitând accesul angajaților la săli de sport. Unele companii au chiar și săli de sport la locația lor, oferind astfel un avantaj suplimentar angajaților, pentru a le face mai ușor accesul la activități fizice și pentru a sprijini sănătatea lor fizică și mentală, oferind acest beneficiu care în limita a 100 de euro pe an/angajat este scutit de impozit pe venit si contributii sociale. Aceste inițiative sunt o parte importantă a strategiilor de wellbeing, contribuind la creșterea satisfacției și performanței angajaților.

5. Contribuția la un fond de pensii facultative

Contribuțiile angajatorilor la un fond de pensii facultative sunt considerate beneficii pentru angajați și sunt scutite de impozitul pe venit și contribuțiile sociale, în limita unui plafon anual de 400 de euro/salariat (1.990 de lei pe an). Sumele care depășesc acest plafon sunt impozitate și supuse contribuțiilor sociale obligatorii. Contribuțiile la fondurile de pensii facultative reprezintă un avantaj important atât pentru angajatori, care beneficiază de facilități fiscale în anumite condiții și plafoane, cât și pentru angajați, care își pot asigura o pensie suplimentară pentru viitor. Citește continuarea.

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here