Deși berea și vinul sunt băuturi populare în întreaga lume, ele diferă semnificativ în ceea ce privește concentrația de alcool și modul în care sunt percepute de către organism.
Mulți dintre noi percepem berea și vinul ca fiind băuturi mai „inofensive”, în special în comparație cu spirtoasele, precum whiskey-ul sau vodka. Totuși, consumul excesiv de alcool, indiferent de tip, poate afecta negativ organismul nostru, în cele din urmă.
În general, băuturile spirtoase au un conținut de alcool în volum (ABV) mult mai ridicat decât berea sau vinul. Chiar dacă aceste din urmă băuturi nu sunt la fel de tari, nu înseamnă că sunt lipsite de riscuri. De asemenea, ABV-ul berii și vinului variază semnificativ, iar dacă ne întrebăm câte beri ar trebui să consumăm pentru a echivala o sticlă de vin, răspunsul este surprinzător.
Pentru a simplifica lucrurile, putem considera că o bere are un conținut de alcool de 5% la o sticlă de 355 de mililitri. Pe de altă parte, o sticlă de vin de 750 de mililitri are, de obicei, un ABV cuprins între 12 și 14%. Astfel, pentru a echivala o sticlă de vin cu un ABV de 12%, ar fi necesar să bem aproximativ cinci beri cu un conținut de alcool de 5%.
Berea poate fi extrem de dăunătoare pentru sănătatea noastră. Deși pare mai slabă, aceasta poate provoca efecte adverse semnificative asupra organelor interne. Conținutul său ridicat de calorii, mai ales când este consumată împreună cu alimente grase, poate duce la probleme hepatice. Din păcate, aproximativ 90% dintre cei care consumă alcool zilnic se confruntă cu boala ficatului gras. Însă, dacă renunțăm la bere pentru o perioadă mai lungă, chiar și de șase luni, sănătatea noastră ar putea să se îmbunătățească.
Pe de altă parte, vinul roșu, consumat cu moderație, poate avea beneficii considerabile pentru sănătate. Acesta poate ajuta la menținerea nivelului de colesterol în limite normale și poate contribui la reglarea tensiunii arteriale sistolice. Dieta mediteraneană recomandă un pahar de vin roșu zilnic.
Datorită unei substanțe numite resveratrol, vinul roșu este benefic atât pentru sănătatea cardiovasculară, cât și pentru funcționarea creierului. Este important de menționat că aceste avantaje sunt valabile doar în cazul consumului moderat.
Alimente care duc la îmbătrânirea prematură. Trebuie evitate pe cât posibil