Vacanța încă rămâne un vis frumos pentru mulți europeni, implicit și români. Conform statisticilor, 40 de milioane de oameni din Uniunea Europeană nu au putut pleca în vacanță din cauza costurilor ridicate. 

„Este o situaţie periculoasă pentru lucrători, care au nevoie de timp pentru a se recupera”, a spus secretarul general al CES, Esther Lynch, pentru Euronews, subliniind importanţa unei pauze de la muncă.

Comunicatul de presă al Confederației precizează că „o vacanță nu este un lux, ci este un lucru esențial pentru protejarea sănătăţii fizice și psihice a lucrătorilor, precum și pentru a oferi experiențe valoroase copiilor”.

Situația nu este uniformă în toate statele membre: studiul arătând că cea mai mare creștere a așa-numitei condiţii de „sărăcie de vacanță” s-a produs în Franța, unde aproape cinci milioane de oameni nu au putut pleca în vacanță.

Cea mai mare creștere procentuală a fost înregistrată în Irlanda, unde între 2021 și 2022 numărul de persoane din populația activă a țării care nu își pot permite o vacanță a crescut cu 4%

Există 13 țări în care situația este mai proastă decât media de 14,6 la sută a blocului comunitar, România plasându-se pe ultimul loc, cu 36 la sută.

Potrivit Comisiei Europene, aproximativ jumătate dintre lucrătorii europeni consideră că stresul la locul de muncă este o situaţie extrem de des întâlnită, reprezentând una dintre cele mai provocatoare probleme de securitate și sănătate la locul de muncă.

Comunicarea privind sănătatea mintală publicată de executivul UE subliniază necesitatea de a lucra la dreptul la deconectare ca „parte integrantă a reducerii stresului la locul de muncă și a promovării unui echilibru mai bun între viața profesională și viața privată”.

Potrivit Eurostat, în 2022, 62% dintre rezidenții UE și-au luat cel puțin o vacanță, însă jumătate dintre acestea au fost scurte și au fost făcute în propria țară.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here