Elevii care au luat note sub 5 la examenul de Evaluare Națională 2024 se vor putea înscrie și ei la liceu, întrucât până în clasa a XII-a învățământul în România este obligatoriu. Întrebarea este: ce liceu îi va primi pe aceștia?  

Ministerul Educației a anunțat că mai mulți elevi care au participat la Evaluarea Națională 2024 au primit nota 1. Practic, vorbim despre punctul primit din oficiu. Însă, char dacă au dat foaia de examen goală, acești elevi se pot înscrie fără nicio problemă la liceu. Evident, nu ne referim la licee de top sau licee bune. 

Unde se înscriu elevii care nu au participat la Evaluare Națională 2024

Elevii care nu s-au prezentat la examenul de Evaluare națională sau au lipsit la una dintre probe nu pot însă merge mai departe cu înscrierea la liceu. Pentru ei, o opțiune ar fi învățământul de filieră vocațională, adică școlile profesionale.

„Nu există o limitare a accesului la clasa a IX-a, câtă vreme învăţământul este obligatoriu până la clasa a XII-a. Nu era o limitare nici anterior, atunci când învăţământul era obligatoriu până la clasa a X-a. Deci toţi cei care au dat Evaluarea Naţională sau care, din varii motive, au decis să nu o susţină vor avea mai departe accesul garantat la învăţământul secundar superior, fie că este vorba despre liceu, fie că este vorba despre şcoală profesională”, a afirmat Ligia Deca, miercuri, într-o conferinţă de presă în care a anunţat rezultatele la examenul de Evaluare Naţională din acest an.

Cum se calculeaza media de admitere la liceu

Media de admitere la liceu este media generală la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională. 

În cazul liceelor vocaționale, elevii vor susține probe de aptitudini, care vor fi luate în cosiderare pentru calcularea mediei de admitere la liceu.

Învățământul vocațional 

Iată mai jos cum se calculează media finală de admitere pentru admiterea în învățământul liceal vocațional, profilurile artistic, sportiv, teologic și militar.

Profil artistic și sportiv 

Pentru profilul artistic, pentru profilul sportiv și pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf, media finală de admitere se calculează astfel:

(3 APT + MA)/4 = MFA

unde: APT = nota finală la probele de aptitudini;

MA = media de admitere

MFA = media finală de admitere.

Profil teologic

Pentru profilul teologic, media finală de admitere se calculează astfel:(APT + MA)/2 = MFA

unde: APT = nota finală la probele de aptitudini;

MA = media de admitere 

MFA = media finală de admitere.

Profil militar

Pentru profilul militar, media finală de admitere se calculează astfel:

0,2 MA + 0,8 NP = MFA,

unde: NP = nota la proba de verificare a cunoștințelor la disciplinele Limba și literatura română și Matematică;

MA = media de admitere

MFA = media finală de admitere.

Media de admitere la liceu pentru elevii care au dat examen la limba maternă  

Candidații care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă și au susținut Evaluarea Națională 2024 la Limba și literatura maternă respectivă pot opta pentru stabilirea mediei la Evaluarea Națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de Limbă și literatură maternă. 

Sursa: adevarul.ro

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here