Pe ambalajele unor alimente precum smântâna, iaurtul sau mezelurile puteți observa un cod aflat într-un oval alb. Acest cod, de obicei scris cu litere negre sau albastre, este plasat într-un chenar oval și oferă informații cruciale pentru consumatori.
Codul oval de pe produsele alimentare, cunoscut oficial ca „identitäts- und Genusstauglichkeitskennzeichen” (marca de identificare și de conformitate pentru consum), este explicat de Biroul Federal pentru Protecția Consumatorilor și Siguranța Alimentelor (BVL), scrie presa din Germania.
Acest semn este obligatoriu pentru firmele care lucrează cu produse alimentare de origine animală și care necesită autorizație. Printre aceste produse se numără carnea și produsele din carne, laptele și produsele lactate, ouăle și produsele din ouă, produsele pescărești, melcii, scoicile, organele, grăsimile animale, gelatina și colagenul.
Firmele care trebuie să utilizeze această marcă includ:Fabricile de produse lactateAbatoarele și unitățile de prelucrare a cărniiUnitățile de ambalare și prelucrare a cărniiFirmele care produc germeni
Codul oval și identificarea locului de prelucrare
Codul oval este similar unei plăcuțe de înmatriculare auto și permite identificarea locului unde produsul a fost prelucrat sau ambalat ultima dată. Cu toate acestea, nu oferă informații despre originea inițială a produsului. De exemplu, pentru produsele din carne, există o etichetare suplimentară care indică originea acestora.
Codul este format din trei linii:Două litere: Reprezintă abrevierea țării de producție, de exemplu „DE” pentru Germania.Două litere și o serie de cifre: Aceasta este numărul de autorizare al unității, format din abrevierea landului în care se află unitatea și o serie numerică.Două litere: Abrevierea pentru Comunitatea Economică Europeană – pentru produsele germane, este „EG”, indicând că marca este unitară și valabilă în întreaga UE. Alte abrevieri sunt „CE” pentru Franța, Portugalia, Spania, Italia și România și „EC” pentru Anglia.O listă completă a abrevierilor fiecărei țări producătoare și a fiecărui land poate fi găsită pe site-ul BVL. Tot acolo, se poate verifica și o anumită numărul de autorizare. Cum pot să ne fure hackerii datele bancare de pe telefon. Totul se reduce la activarea acestei funcții