Luna ianuarie este foarte importantă, atât pentru micii fermieri, cât și cei care au o mică grădiniță în jurul casei. Este vremea când trebuie să vă faceți planurile și să stabiliți exact cu ce culturi începeți, dacă vreți să aveți roade tot anul.
În luna ianuarie se începe cultivarea legumelor care vor putea fi culese și consumate în perioada de primăvară, potrivit Agrointeligenta.ro. Printre acestea se numără:
Morcovul
Este de preferat ca morcovii să fie plantați la sfârșitul lunii ianuarie, când trece înghețul, iar pământul este ușor de săpat și greblat.
Varza
Cei mai mulți dintre grădinari demarează lucrările necesare cultivării acestei legume în luna ianuarie. Răsadurile de varză se cultivă la distanțe de 40-45 centimetri, după care solul se udă la fiecare 10-12 zile pentru o dezvoltare optimă.
Salata verde
Poate fi cultivată spre sfârșitul lunii ianuarie. Semințele de salată verde se cultivă la distanțe de 14-20 cm între ele, astfel încât să se dezvolte fără să fie îngrădite în vreun fel.
Păstârnacul
Păstârnacul se cultivă, de asemenea, la sfârșitul lunii ianuarie, în rânduri aflate la 25 centimetri distanță unele de altele. Solul trebuie să fie bine fertilizat, afânat, iar pentru o dezvoltare rapidă semințele trebuie înmuiate în apă călduță timp de două sau chiar trei zile înainte de cultivare. Ulterior, semințele se introduc în pământ la doi centimetri adâncime, iar solul se acoperă cu un strat de mraniță.
Mazărea
Cultivarea acesteia începând cu luna ianuarie este posibilă numai dacă solul nu este înghețat.
Arpagicul
Luna ianuarie este un moment prielnic plantării întrucât va permite bulbilor să se dezolte cât mai mult până în momentul recoltării.
Salata verde
La acest moment, mulți legumicultori au deja salată în solar, în timp ce alții abia acum o plantează.