Pentru mulți dintre noi, micul dejun este o întâlnire aglomerată, o fugă rapidă spre ieșirea din casă. Dar ce-ar fi dacă am spune că există o cale diferită de a începe ziua? O cale care nu numai este bună pentru gusturi, ci și pentru sănătate. 

În țările unde speranța de viață este înaltă și bolile cronice sunt rare, micul dejun este adesea mai mult decât doar o masă – este un ritual care este adânc înrădăcinat în viața de zi cu zi.

Locuitorii acestor țări se trezesc cu mic dejun plin de arome, culori și nutrienți, și savurează fiecare bucată. Dar ce face micul dejun atât de special? Este alimentul pe care îl consumă, compania în care savurează bucatele de dimineață, sau cultura în care trăiesc? Un lucru este clar: micul dejun din țările respective este un secret cheie pentru sănătatea locuitorilor lor.  

1. QatarHusnaa, bloggeriţă pentru Eat Sleep Be Fancy, ne-a relatat că, în Orientul Mijlociu şi în Qatar, cel mai răspândit aliment consumat la micul dejun sunt ouăle. „Balaleet este o gustare cu ouă şi şofran dulce, iar andshakshouka este o mâncare consistentă de ouă fierte în sos de roşii”, ne-a spus ea. Aceste mâncăruri sunt servite de regulă cu luba (un fel de fasole fiartă încet) sau cu lipie.2. NorvegiaCriz Kisteria de la Crizzy Kiss ne-a spus că, în Norvegia, micul dejun este adesea alcătuit dintr-un sandviş cu „„unt sănătos” şi pålegg (termenul norvegian pentru adaos) la alegere, dar mai ales skinke (şuncă norvegiană), salam, sau somon afumat.” Adeseori, norvegienii mănâncă alături de aceste sandvişuri şi ouă jumări, brânză albă şi maro, şi câteva felii de castravete sau de fructe, a explicat Kisteria. Beneficiile consumului de caise uscate. Ele sunt recomandate în dieta zilnică3. Elveţia„Micul dejun tipic în Elveţia este muesli; un amestec de ovăz şi alte cereale şi fructe uscate, consumat, de obicei, cu iaurt şi fructe proaspete”, ne-a relatat bloggeriţa Tiphaine Marie. „Pe lângă muesli, în partea vorbitoare de franceză a ţării se mai mănânca la micul dejun şi pâine cu gem sau cornuri. Nu este poate cea mai sănătoasă alegere, dar e bine să-ţi începi ziua şi cu un deliciu dulce!”4. Luxemburg„Mic dejunul luxemburghezilor este destul de asemănător cu cel al germanilor. Majoritatea mâncăm pâine cu unt şi cu brânză sau cu gem. Noi numim aceste sandvişuri „Schmieren””, ne-a comunicat Carmen Baustert, bloggeriţă pentru Clothes and Camera. „Copiii mănâncă mai ales cereale sau iau cu ei la şcoală un sandviş şi câteva fructe.”5. JaponiaMic dejunul nipon este alcătuit din natto (boabe de soia fermentate) bogate în vitamine, legume murate, peşte la grătar, orez, un bol de supa miso, şi ceai verde, ne-au relatat Kat şi Satoshi, bloggerii de la Our Adventures In Japan. Dar, aşa cum este de aşteptat, nu toată lumea mai preferă încă acest mic dejun tradiţional. Bloggerii niponi ne-au spus că, în Japonia, sunt tot mai căutate în prezent alimentele de tip occidental precum pâinea prăjită, ouăle şi cafeaua. Alcoolul în timpul zborului, pericol uriaș pentru sănătate! Avertismentul medicilor6. Islanda„În primul rând, islandezii nu mănâncă niciodată pe fugă, ci în tihnă, fără să se grăbească. Mulţi îşi încep ziua cu toast şi o cană de cafea, în timp ce alţii preferă terciul de ovăz. În multe gospodării, micul dejun include şi o doză sănătoasă de ulei din ficat de cod”, ne-a relatat Auður Ösp de la I Heart Reykjavík. „Este o sursă importantă de vitamina D, care pentru noi este foarte importantă în lunile de iarnă întunecate.”7. Austria„Mic dejunul austriac este alcătuit din cafea, pâine cu unt şi cu gem, şi un ou fiert”, ne-a spus Silia Tvg, celebră în lume pentru blog-ul său renumit, The Viennese Girl. Cât despre Silia, femeia ne-a spus că preferă să mănânce dimineaţa un avocado, brânză de vaci şi pâine prăjită împreună cu o cană de lapte cald îndulcit cu miere.8. SingaporeJaclynn Seah de la The Occasional Traveller ne-a spus că „Mic dejunul standard este alcătuit din două ouă fierte moi, pâine prăjită crocantă unsă cu kaya (cremă de nucă de cocos) şi puţin unt, şi o cană fierbinte de kopi (cafea).”9. Suedia„Mic dejunul tipic suedez constă, de regulă, în pâine crocantă sau crutoane şi brânză tare, mezeluri şi caviar suedez”, ne-a explicat Alexandra Lindberg, moderatoarea blogului Ropcorn. „Se mai servesc însă şi ouă fierte, terci, şi filmjölk (lapte covăsit).”10. Australia„Dacă vorbim despre mic dejunul tipic servit acasă, atunci cu siguranţă acesta constă într-un castron de Weet-Bix (cereale bogate în fibre) şi o felie de toast Vegemite!”, ne-a relatat Jodi Wilson, bloggeriţa de la Australia’s Practising Simplicity. Wilson ne-a spus că ea preferă mai ales pâinea prăjită unsă cu pastă de avocado alături de brânză feta, suc de lămâie şi o cană de cafea bună. Alertă în județul Brașov! Au fost raportate 12 noi cazuri de tuse convulsivă: majoritatea pacienților sunt copii sub 8 ani 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here