România a oferit Ucrainei anul trecut un sistem de apărare antiaeriană de tip Patriot, o decizie care, la început, a stârnit îndoieli în rândul analiștilor și al opiniei publice. Cu toate acestea, această mișcare s-a dovedit a fi una strategică și eficientă, având un impact semnificativ asupra securității regionale. Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, explică în detaliu beneficiile și rezultatele acestei acțiuni, subliniind importanța colaborării internaționale în fața provocărilor actuale. 

Într-un interviu recent, ministrul Tîlvăr a subliniat beneficiile pe care România le-a obținut prin donarea sistemului Patriot către Ucraina, evidențiind în același timp importanța salvării multor vieți în contextul atacurilor masive ale ocupantului rus asupra infrastructurii civile și energetice din Ucraina.

Această decizie se dovedește a fi o oportunitate excelentă pentru România, care va primi cea mai modernă versiune a sistemului Patriot, considerată „vârful tehnologic” al acestor sisteme, în schimbul echipamentului donat Ucrainei. Costul pe care România îl va suporta va fi nesemnificativ.

Astfel, donarea unui sistem Patriot nu doar că a întărit poziția României în cadrul Alianței, dar a adus și avantaje tehnice importante. Sistemul pe care îl va primi România este o versiune de ultimă generație, superioară celui donat, iar ministrul a descris acest nou echipament ca fiind „vârful tehnologic” al sistemelor de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune Patriot, fără a oferi detalii tehnice suplimentare.

Pe lângă aceste aspecte, din punct de vedere financiar, afacerea se dovedește a fi extrem de avantajoasă. Noul sistem va fi achiziționat în mare parte din fonduri colectate de statele aliate, ca urmare a deciziei României de a dona un sistem de apărare, iar contribuția României va fi minimă.

Trump pregăteşte o întâlnire cu Putin ca să ”termine” Războiul din Ucraina. Care este planul președintelui ales?

Această contribuție financiară este parte a Inițiativei de Acțiune Imediată pentru Apărarea Antiaeriană (Immediate Action on Air Defense) coordonată de Germania, o mare parte din suma noului sistem fiind achitată de Norvegia, scrie Defense Romania.

„Avem state care au înțeles efortul pe care l-a făcut România și care contribuie cu fonuri pentru achiziționarea noului sistem. Astfel încât România va avea foarte, foarte puțin de plătit spre finalul procesului de strângere a sumei necesare. Eu vreau să cred că despre acest sistem vom vorbi în această primăvară și vom semna pentru el.

Dar ceea ce vreau să transmit e că sistemul Patriot pe care îl vom primi va fi vârful tehnologic al acestor sisteme la ora actuală. Așadar, un gest pe care noi l-am făcut pentru Ucraina ne-a profilat și în interiorul Alianței, un gest care nu a trecut neobservat și care va avea beneficii din punct de vedere politico-militar. Sistemul donat este acum compensat de aliații noștri, iar România va achiziționa un sistem de ultimă generație, mai performant decât cel donat”, a precizat ministrul Angel Tîlvăr.

Analiștii militari speculează că noul sistem va integra atât interceptori de ultimă generație PAC-3 MSE, cât și radarul LTAMDS.

Radarul LTAMDS este destinat să înlocuiască vechiul radar Patriot și are capabilității de operare pe un sector complet (360 de grade), iar asta ar putea să se aplice și sistemelor Patriot pe care România le va primi în următorii ani.

SUA scriu un nou capitol în tehnica militară SF și bagă Rusia în sperieți: Bombardierul invizibil B-21 a intrat în teste

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here