Mulți români aleg să facă plăți anticipate pentru a scăpa mai repede de creditele pe care le au. Totuși, un specialist în educație financiară, Bogdan Dinu, avertizează că această metodă nu este atât de avantajoasă cum pare. El explică de ce plățile anticipate nu ar trebui considerate o soluție eficientă pentru gestionarea datoriilor. De ce nu sunt recomandate plățile anticipate

Bogdan Dinu, specialist în educație financiară, a explicat de ce plățile anticipate nu ar trebui să fie o alternativă preferată, în cadrul unei emisiuni televizate. „Există o capcană la creditare pe care foarte puțini o înțeleg. Când oamenii decid să facă o plată anticipată, poate părea o idee bună, dar nu este cea mai inteligentă metodă de a utiliza banii.”

Dacă simți că nu poți dormi noaptea din cauza unui credit, poți încerca să îl achiți anticipat. Totuși, expertul financiar sugerează că cea mai inteligentă metodă este să faci plăți anticipate cu scăderea perioadei creditului. „Mergi la bancă și spune că vrei să faci lună de lună o plată cu scăderea perioadei. Banca nu te poate refuza, este obligată prin lege. În acest fel, reduci cel mai mult dobânda”, a explicat acesta în cadrul unui post TV.

Bogdan Dinu explică de ce plățile anticipate nu sunt atât de eficiente cum par. „Majoritatea oamenilor se uită la scadențar și văd că, plătind 1000 de lei în plus, au economisit 3000 de lei din dobândă. Li se pare un randament extraordinar, dar de fapt este o iluzie. Acei 3000 de lei nu reprezintă un câștig imediat, ci unul întins pe toți cei 20 de ani de credit rămași. Pentru a înțelege câștigul real, ar trebui să aplici tehnica “discounted cash flow” și să aduci în prezent valoarea economiilor viitoare.”

Puterea banilor în timp

„Degeaba spui că ai economisit 3000 de lei acum, pentru că ai economisit la puterea de cumpărare din viitor. Dacă aduci acea sumă în prezent, câștigul tău este de fapt mult mai mic, poate doar puțin peste dobânda pe care o ai la credit, adică în jur de 5%”, a continuat Bogdan Dinu.

Expertul financiar subliniază că este esențial să înțelegem cum funcționează inflația și cum poate ea să influențeze puterea de cumpărare a banilor noștri în timp. „Una este să privești puterea banilor în prezent, alta este să o privești în viitor și să o aduci în prezent. Inflația poate lucra în favoarea ta.”

Specialistul în educație financiară Bogdan Dinu recomandă o analiză atentă și informată înainte de a decide să faci plăți anticipate la credite. Aceasta nu este întotdeauna cea mai eficientă metodă de a gestiona datoriile, iar înțelegerea profundă a puterii de cumpărare a banilor în timp este crucială.

 

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here