Dușul face parte din rutina de igienă zilnică, însă când vine vorba despre acest obicei oamenii se împart în două categorii: Cei care petrec câteva minute sub duș și cei care uită să mai iasă. Un medic dermatolog a dezvăluit ce se întâmplă atunci când faci duș mai mult de 10 minute.
Dușurile lungi nu sunt deloc bune și pot avea efecte negative asupra sănătății pielii, atrage atenția un medic dermatolog de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din America.
Potrivit lui, cele mai bune dușuri sunt cele care durează până în 10 minute. Dacă vei face duș 5-10 minute, va fi suficient pentru a curăța pielea de impurități, fără să existe efecte negative.
”Pielea noastră are nevoie de apă, la fel ca și corpul nostru. Dacă facem duș în exces sau prea puțin, atunci pot exista consecințe”, a spus specialistul.
Medicul atrage atenția că dușurile lungi pot împiedica pielea să își mențină hidratarea naturală, mai ales dacă obișnuiești să te speli cu apă mult prea fierbinte. Apa la temperaturi ridicate îndepărtează uleiurile esențiale ale pielii, iar în timp, te poți confrunta cu iritații sau uscăciune.
Cu toate acestea, există și cazuri în care dușurile fierbinți pot fi benefice. De exemplu, apa caldă poate reduce stresul, iar aburul eliberează căile nazale, ceea ce este perfect pentru persoanele cu congestie nazală
De asemenea, dermatologul susține că nu doar durata dușurilor este esențială, ci și frecvența lor. De regulă, este recomandat să faci duș zilnic, însă, există și persoane care consideră că sunt suficiente 2-3 dușuri pe săptămână.
Persoanelor care au pielea uscată le sunt recomadate 2-3 dușuri pe săptămână, asta în timp ce în cazul persoanelor care depun efort fizic sau au pielea grasă, sunt recomandate dușurile zilnice.