Cu toții am auzit despre beneficiile hidratării, însă specialiștii ne sfătuiesc să nu exagerăm cu acest obicei. Prea multă apă în organism poate provoca efecte adverse severe.  

Toate celulele și organele corpului tău necesită apă pentru funcționarea corectă, dar consumul excesiv poate cauza intoxicația cu apă, cunoscută și sub numele de hidro-intoxicație. Această afecțiune afectează funcția creierului din cauza cantității mari de apă consumată. Consumul excesiv de apă poate dilua electroliții, în special sodiul, din sânge.

Atunci când nivelul de sodiu scade sub 135 mm/L, apare hiponatremia. Sodiul este important în echilibrarea fluidelor dintre celule și mediul extern. Dacă nivelurile de sodiu scad din cauza consumului excesiv de apă, lichidele se deplasează în interiorul celulelor, cauzând umflarea acestora. Această umflare a celulelor creierului poate avea efecte periculoase și poate pune viața în pericol.

Intoxicația cu apă apare ca rezultat al umflării celulelor. Umflarea celulelor creierului duce la creșterea presiunii în interiorul craniului, ceea ce provoacă primele simptome: durere de cap, greață și vărsături. În cazurile severe, pot apărea simptome mai grave, precum creșterea tensiunii arteriale, confuzie, viziune dublă, somnolență, dificultăți de respirație, slăbiciune musculară, crampe și incapacitatea de a procesa informațiile senzoriale. Edemul cerebral, caracterizat prin acumularea excesivă de lichide în creier, poate afecta tulpina creierului și poate cauza disfuncții ale sistemului nervos central. În cazuri grave, intoxicația cu apă poate provoca convulsii, leziuni cerebrale, comă și chiar deces.

Intoxicația cu apă poate fi fatală?

Deși este dificil să consumi accidental o cantitate excesivă de apă, au fost raportate cazuri de deces cauzate de această afecțiune. Soldații sunt adesea afectați de intoxicația cu apă, iar un raport a descris 17 soldați care au dezvoltat hiponatremie din cauza consumului excesiv de apă. Nivelurile lor de sodiu din sânge se situa între 115 și 130 mm/L, în timp ce intervalul normal este de 135-145 mm/L. Trei soldați au murit din cauza hiponatremiei și edemului cerebral, asociate cu consumul a 10-20 de litri de apă în câteva ore.

Simptomele hiponatremiei pot fi confundate cu cele ale deshidratării. Un soldat a fost diagnosticat greșit cu deshidratare și accident vascular cerebral și a murit din cauza intoxicației cu apă ca rezultat al hidratării orale excesive. Intoxicația cu apă apare și în timpul sporturilor, în special în cele de anduranță. Suprahidratarea este frecventă în aceste activități pentru a evita deshidratarea. De aceea, hiponatremia este întâlnită adesea în timpul evenimentelor sportive majore. La un maraton din 2002, 13% dintre participanți au prezentat simptome de hiponatremie, iar 0,06% au avut niveluri critice de sodiu sub 120 mm/L. Din păcate, unele cazuri de intoxicație cu apă în cadrul acestor evenimente sportive au dus la decese. Un alergător după un maraton a dezvoltat hidrocefalie și hernie de tulpini cerebrale, iar testele au arătat că nivelurile sale de sodiu erau sub 130 mm/L, ceea ce i-a cauzat moartea.

Care este limita?

Suprahidratarea și intoxicația cu apă survin atunci când consumi mai multă apă decât rinichii pot elimina prin urină. Totuși, nu este vorba doar despre cantitatea de apă consumată, ci și despre ritmul în care o consumi. Există un risc mai mare de intoxicație cu apă atunci când bei o cantitate mare de apă într-un timp scurt. Riscul este mai mic dacă bei aceeași cantitate de apă într-o perioadă mai lungă de timp.

Simptomele hiponatremiei pot apărea după consumul rapid de 0,8-1 litri (3-4 căni) de apă. Rinichii pot elimina aproximativ 5,3-7,4 litri (20-28 căni) de apă pe zi, dar nu pot gestiona mai mult de 0,8-1,0 litri pe oră. Prin urmare, pentru a evita simptomele de hiponatremie, nu ar trebui să bei mai mult de 0,8-1,0 litri de apă pe oră, în medie.

Multe cazuri de intoxicație cu apă raportate au rezultat din consumul unei cantități mari de apă într-un timp scurt. De exemplu, un raport descrie soldați care au prezentat simptome după consumul a 1,8 litri sau mai mult pe oră. Un alt raport menționează dezvoltarea hiponatremiei după consumul de apă în cantitate de 2,5-5,6 litri sau 10-20 litri în doar câteva ore.

De asemenea, s-a semnalat un caz de intoxicație cu apă și hiponatremie prelungită la un prizonier sănătos în vârstă de 22 de ani, care a băut 6 litri de apă în decurs de 3 ore. În cele din urmă, o fetiță în vârstă de 9 ani, care a băut în total aproape 3,6 litri de apă în 1-2 ore, a dezvoltat intoxicație cu apă.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here