Una dintre cele mai misterioase reprezentări din iconografia ortodoxă, dar și în poveștile religoase romnești, este cea a Sfintei Marina, mucenița care a preferat moartea în locul dezicerii de credință. În multe icoane ea este înfițișată cu un cuican în mână sau chiar lovind un balaur.  

Pentru că a refuzat să renunțe la credința în Hristos, Marina a fost condamnată la suplicii și apoi la moarte, în timpul persecuțiilor inițiate de împăratul Dioclețian.

Viața Sfintei Marina amintește faptul că, într-una din zilele în care sfânta era închisă, a intrat diavolul la ea, sub chipul unui balaur. Neînfricata muceniță a prins cu mâna demonul și, găsind un ciocan, l-a lovit pe spate, apoi l-a însemnat cu Semnul Sfintei Cruci. De aceea, în unele icoane, Sfânta Marina este reprezentată având în mână un ciocan sau chiar lovindu-l pe diavol, scrie doxologia.ro..

În tradița poporului român s-a păstrat poveste conform căreia într-o zi, când Sfânta Marina a mers la biserică, l-a găsit în clopotniță pe diavol, care voia să bată toaca. Mucenița i-a smuls ciocanele și l-a batut cu ele. 

Astăzi, moaștele sfintei se găsesc la biserica închinată ei din Atena, iar mâna sa dreaptă se află în Muntele Athos, la Mănăstirea Vatoped. De asemenea, credincioșii din țara noastră se pot închina și la părticele din moaştele Sfintei Marina, la Mănăstirea Hurezi, la Biserica „Sfântul Sava“ din Iași, sau la Biserica din localitatea Fetești, județul Suceava.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here