Ce trebuie să faci, astăzi, de Lăsata Secului. Tradiții care trebuie respectate de toată lumea. Iată care sunt obiceiurile legate de ultima zi de dinaintea Postului Nașterii Domnului. Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului
De Lăsata Secului, după masă, se strâng toate resturile de mâncare într-o față de masa, iar a doua zi se aruncă, la răsărit, rostindu-se cuvintele: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Conform tradiției, prin acest obicei, vrăbiile nu vor strica ogoarele.
De Lăsatul Secului se obișnuiește să se strângă întreaga familie la masă, iar de mâncare să se servească plăcinte făcute din fructe ori legume de toamnă.
Totodată de Lăsatul Secului, finii trebuie să meargă la nași cu plocon. Aceștia strâng într-un cos mai multe alimente, printre care carne, un colac făcut din pâine, o sticlă de vin, și merg la nași pentru a-și cere iertare de la ei, dacă le-au greșit cu ceva de-a lungul anilor.
Vasele spălate după Lăsatul Secului trebuie puse cu gura în jos. Se spune că așa, gospodăria este ferită de spiritele rele.
Tot de Lăsata Secului, tradiția spune că vasele în care s-au pregătit până acum preparate dulci se pun de-o parte, deoarece nu se mai folosesc până nu se termină Postul Crăciunului.
În anumite zone ale țării, de Lăsatul Secului se fac focuri purificatoare. Se aprind focuri mari, pe dealuri, cu scopul de a alunga spiritele rele.
Tradiția spune că, de Lăsatul Secului este bine să se consume struguri și stafide, deoarece acestea aduc spor și noroc în toate.
Tot pentru a alunga spiritele rele și pentru a proteja gospodăria, de Lăsata Secului se ung ferestrele și ușile cu usturoi, conform superstițiilor.
În această zi se gătește carne de pui. Se spune că acest tip de carne gătit prevestește cum va fi iarna. Dacă găina gătită are un pipet gras, atunci va fi o iarnă grea. În caz contrar, dacă pieptul este mic, iarna va fi mai blândă, conform tradiției populare.