Sezonul sărbătorilor de iarnă este asociată, din ce în ce mai des, cu excesele alimentare, incluzând-le în această categorie și pe cele bahice, pentru că vin oarecum la pachet. Iată câteva trucuri care to pot ajuta să nu depășești limita.
Numit și „mâncat compulsiv”, obiceiul de a consuma mai mult din orice în perioadă Sărbătorilor de iarnă are o lungă listă de explicații, de la cele legate de tradiții, de socializare și de factori psihologici. Cum putem pune fâru acestor imbolduri?
1. Încetinește: Fii atent la viteza cu care mănânci. Încetiniți, mestecați bine mâncarea și lăsați furcculita sau lingura jos după fiecare mușcătură/inghititura;
2. Urmărește ceasul: Dacă în mod normal aveți o fereastră de masă de opt ore (timpul dintre prima masă și ultima masă a zilei), atunci rămâneți la aceasta chiar dacă mâncați mai mult;
3. Mentine un coportament alimentar sănătos: Chiar dacă mâncăm mai multe alimente sau produse diferite la mesele festive, încercați să mențineți alte comportamente sănătoase, cum ar fi somnul și exercițiile fizice;
4. Rămâi hidratat: Bea multe lichide, în special apă. Acest lucru ajută corpul să funcționeze optim și poate atenua senzația de foame. Când creierul nostru primește mesajul că ceva a intrat în stomac (ceea ce bem), aceasta poate semnaliza reducerea temporară a senzatiei de foame;
5. Fara prea multe restricții: Dacă avem o zi cu mai multa mâncare, poate fi tentant să restricționăm mâncatul în zilele înainte sau după ziua festiva. Dar nu este o idee bună să restrângi excesiv consumul de aliment pentru ca poate duce la supraalimentare și la agravarea stresului, scrie doctorulzilei.ro.