Unele dintre tradițiile culinare europene reușesc să își mențină popularitatea chiar prin faptul că, pentru orice om de rând, sunt dezgustătoare. La concurețp cu eleclebrele conserve d epelte macerat din SUedia se află un soritment de brânză sin Italia, al cărei proces de degradare este nu doar dezgutător, ci chiar prezintă riscuri serioase pentru sănătătate , motiv pebtru care un este recunoscută oficial. Cu toate acestea, localncii din Sardina se mândresc cu produsul care le-a rezervat un loc aparte pe harta delicatelor.  

Casu Marzu, adică exact brânză putrezită, este probabil cel mai cunoscut și controversat sortiment de produs lactat din lume. Motivul este că procesul de fabricație se bazează pe larvele unei insecte care se hrănesc cu grăsimea din brânză. Rezidul rămas în urma acestui proces este o cremă ce amintește oarecum de brânza topită.

Deși este o tradiție culinară multiseculara în regiunea Sardegna, legislația alimentară europeană nu recunoaște produsul, invocând riscul pentru sănătate în cazul în care larvele ajung în aparatul digestiv.

Autoritățile italiene au invocat faptul că nu există relatări documentate privind probleme de sănătate în urma consumului de casu marzu, iar o universitate a încercat să reproducă procesul de producție în baza normelor igienico-sanitare ale UE, însă demersul n-a avut succes.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here